Monday, October 12, 2015

"Ослобођени" Херцег Нови у саставу Млетачке републике

Мирослав Ћосовић Херцеговац Војин Грубач ће сигурно оборити оно што је изнесено у овом тексту (ако је икада чуо за ову битку.
 http://portalanalitika.me/clanak/203415/zaboravljeni-dragulji-istorije-i-crnogorci-su-oslobodili-herceg-novi-prije-328-godina

Војин Грубач Микрославе, опет си све побркао. Освојили су Херцег Нови који је потом био у саставу Млетачке републике.


Мирослав Ћосовић Па? То нијесу за себе урадили? Да обезбиједе залеђе?


Војин Грубач Освојили су Вашингтон и предали га САД...

Мирослав Ћосовић А ти никад нијеси ни чуо за ту битку 1687, нема везе...

Војин Грубач На почетку Морејског рата 1685. године, Црногорски збор са владиком Висарионом Бориловићем збацио је турску, а признао млетачку власт. емотикон смиле

Млечани су прихватили одлуку Црногораца и послали један одред војске на Цетиње. Али када је турска војска 1692. године, прегазила Црну Гору, Млечани су у одступању успјели само да сруше Цетињски манастир. А шта су баш хтјели рушећи један православни манастир, Млечани су убрзо показали, настојећи да на упражњену митрополитску столицу намјесте једног католичког свештеника. Народ се побунио и на збору 1697. године, изабрао за владику Данила Шћепчевића, названог Петровић Његош. Са владиком Данилом и наследницима из исте куће Петровић-Његош,

Војин Грубач Микрославе, Црна Гора тада није постојала јер се предала Млецима.

Мирослав Ћосовић хаха

Војин Грубач Дакле, до 1685. године вјечно слободна Црна Гора је била под Турцима, потом збацила Турке и предала се Млецима, који су њоме владали до 1692.г. када су је Турци опет освојили. Није ваљда да ја, диломирани грађевински инжењер, више знам од вас такозваних историчара. Извини, да ниси какву дрогу пио  док си писао овај текст? е

Војин Грубач Што не причаш да су окупатори Црне Горе Млечани срушили Цетињски манастир?


Мирослав Ћосовић хаха Сад се вадиш да си грађевински инжењер, а кад пишеш о генетици и историји? Но ова мало дубља историја ти је мало тешка?

Војин Грубач Требао си да напишеш да су Млечани освојили Херцег Нови, и да су том приликом мобилисали своје вазале, који су им се добровољно предали у ропство.

Мирослав Ћосовић хаха Млетачко "ропство" хаха

Војин Грубач Ништа страшно, и садашња власт Црне Горе се добровољно предаје у ропство САД и НАТО, па су и птице срећне.


Борис Поповић Први пут чух да се неко добровољно предаје у ропство, осим када је у питању човјек који се одрекао Христа и добровољно се предаје нечистоти тј. похлепи, прељуби,......... и да не набрајам, Ајмо мало поређење са Русијом. Вама некадашње покровитељство Русије није ропство а НАТО-а јесте. Опет два аршина за исту ствар. Тад је Црна Гора била слободна а сад није, је ли тако? Јесте ли ви икад чули за појам државни интерес? Понашате се као да нијесте. Увијек морамо нека поређења тадашње и садашње Црне Горе. Могу ли се оне уопште поистовјетити? Ако већ оћете, прије бих рекао да је некадашња СРЈ предаја Црне Горе у добровољно ропство Србије. А дјеловање некадашње савезне владе и српске цркве у ЦГ говори да је то итекако пожељно. И то би ви г-дине Грубач да одржите? Разумијем вас, али неће моћи!! Разумијем да ви као један од малобројних са ових простора који живе у Русији подржавате опредијељење према њеном "покровитељству", али мука ми је да слушам наше лицемјере који мисле као ви, а ђецу послаше, или чак и они одоше на школовање и рад управо у земље које су чланице НАТО. Какво год опредјељење Црне Горе било, то опредјељење је интерес Црне Горе, тако сматра легитимна црногорска власт и само тако се може гледати на ствари. Жао ми је што поједини опозициони политички субјекти, које вјероватно симпатишете, нијесу на власти у ЦГ, вјероватно би вам они ушли у вољу, али на велику срећу црногорскога народа ето нијесу и уз Божју помоћ надам се да никад неће ни бит.

Војин Грубач Господине Поповићу, власт у Црној Гори је легална али није легитимна, бркате појмове! Црна Гора је међународно призната држава, али није независна. Црна Гора је слуга НАТО пакта али није формални дио те алијансе.


Борис Поповић Г-дине Грубач, примијетио сам да волите ову игру ријечи. Преведите онима који не знају. Легалност: "оно које почива на закону", а обична дефиниција за легитимитет је „својство онога што је засновано на правди и праведности“. Из наведеног произилази да је црногорска власт изабрана по закону, али да то није праведно, И што ћемо сад? Поред толико њих праведних, грађани Црне Горе су, мало је рећи глупи, да нијесу у стању да разаберу ко је какав? Немојте молим вас!!! И ко је данас уопште независан? Па ни велике силе нијесу независне у смислу о којем ви говорите, а не мала Црна Гора. Измислили сте топлу воду!! Па и моја жена је мене изабрала и вјенчали се по закону, али јој често нијесам по вољи и не радим у њеном интересу. То не значи да јој мислим зло или да је мање волим. Поновићу, по вама је свако ропство оно које није у складу са вашим мишљењем, у овом случају пут ЦГ ка чланству у НАТО. Докле ћете оспоравати право Црне Горе на самоопредјељење? Па не може у мојој кући одлучивати брат или комшија, него ја. Да ли је моја одлука добра или не, зависи од моје процјене, Ја сам тај који сноси посљедице, и не само ја него и моја породица. Желим ли то? Наравно да не, али сложићете се да неко на крају ипак мора одлучити. Тако је и у државним питањима.

Војин Грубач Ево факта, којег ја нисам писао... На почетку Морејског рата 1685. године, Црногорски збор са владиком Висарионом Бориловићем збацио је турску, а признао млетачку власт.... Када признаш млетачку власт да ли си роб или слободан грађанин?

Мирослав Ћосовић Дакле Велшани и Шкоти су робови Енглеза? Татари су робови Руса? Смијеш ли то у Русији казати?

Војин Грубач Мирославе, ниси ми достојан опоненет у домену историје. Мислим, ти си конобар, а ја сам инжењер. Ипак је то разлика у образовању! емотикон смиле емотикон wинк

Мирослав Ћосовић хаха Оно што пишем је необориво.  То је важно.
Војин Грубач :)

Мирослав Ћосовић Инжењер напунио главу једном тешком науком, па кренуо да пише о генетици и историји те зарадио надимак Шарлохерц! И морам да се присјетим да ли сам икада радио као конобар, не могу да се сјетим, а свашта сам радио.

Војин Грубач Укратко, написао си текст о учешћу Црногораца у ослобађању Херцег Новог којег су ослободили Млеци и оставили у својој држави. У то вријеме Цетиње је признало млетачку власт и било вазал Млетака. Млеци су, као класични окупатори, срушили Цетињски манастир када су бјежали са Цетиња од Турака, тако да Турци нису имали више шта срушити. Да ли можеш извући наравоученије?

Војин Грубач Исто тако сте развалили државну заједницу са Србијом, државу која је била конфедерација, и одмах постали слуге Јенкија. Уопште ми није јасно зашто се историја понавља. Да ли постоји неки начин да се понекад грешке не направе?

Мирослав Ћосовић Ајде ти почни да причаш кроз Русију да су данас Татари робови Руса, па да видимо како ће Руси гледати на то.

Војин Грубач Микрославе, задао си тему, а сво вријеме, повријеђене сујете, желиш да побјегнеш од теме. Не бјежи од теме, брани је! Брани је ако си је истакао, јер си у противном поражен, као и увијек. Дакле, говориш о заузимању Херцег Новог од стране Млечана, гдје су Црногорци били вазали, као што сада као вазали Црногорци иду у Авганистан, као слуге НАТО, иако Црна Гора није у НАТО.

Војин Грубач Када кажем да су Црногорци тада били вазали Млечана мислим и на своје претке. Већ сам ти рекао да је мој огранак Грубача из Цуца од Риста Кривокапића, па су и моји преци тада били вазали Млечана.

Мирослав Ћосовић Не бјежим ја од теме, него ти дајеш бесмислене дигресије. Кажи ти зашто се Срби из Новоги стиде ове битке и зашто је не обиљежавају?

Војин Грубач Мирославе, ниси прио себи. Зашто да Срби и Црногорци у Херцег Новом славе битку гдје су били вазали? То је исто као да Срби славе битке великог Стефана Лазаревића који је био врхунски војсковођа страшне српске војске, али као вазал код Бајазита. Знаш, ја немам комплекса што се тиче историје.

Мирослав Ћосовић Па нзато што им је та битка омогућила да се ту населе! Ваљда зато. емотикон смиле То није довољан разлог? А и Турци им нијесу били непријатељи? хаха Инжењер напунио главу тешком науком, па бунца кад се уфати других наука. емотикон смиле

Војин Грубач Чујеш, да се населе. Па стотине хиљада Црногораца, Брђана и Херцеговаца са данашње територије Црне Горе је населило Србију. Дакле, отишло из слободне и сиромашне Црне Горе у тада турску Србију која је имала или немала аутономију..

Војин Грубач Дакле,посебно је питање ко је био бољи окупатор, Млечани или Турци!

Мирослав Ћосовић Јесте, посебно је питање, а ти славни историчар Шарлохерц ћеш одговорити на то "питање". :лол:

Војин Грубач Наравно да хоћу, прије вас квазиисторичара који не знате о чему пишете. Ја ствари анализирам. Рецимо, знам да су Хабзбурзи нагрдили Чехе више него Турци Србе и Црногорце.

Мирослав Ћосовић Ја ствари "анализирам"  :лол:

Војин Грубач Наравно, а ти ништа не анализираш. Имаш циљ да бациш нову "патку", да би те неко читао. Послије тога направиш конструкцију коју може срушити основац. Зар није смијешно да тражиш прослављање битке у којој су Црногорци били вазали, гдје су потом Црногорцима ти нови владари срушили тада светињу- Цетињки манастир?

Мирослав Ћосовић хаха Шарлохерц у свој својој раскоши, шарлатан блебеће о догађају за који је први пут данас чуо! А у тексту сам показао да је црногорски владика молио Млечане да освоје Х. Нови.

Војин Грубач Тај владика није био црногорски, Мирославе, већ Млетачки! Млетачки вазал, а владика!

Мирослав Ћосовић :лол:

Војин Грубач Тада су Црногорци, а и моји преци, били у том простору вазали Млетака.