Thursday, January 2, 2014

Резервна домовина? (Селите се! – Доселите се?)

Једна од екстремнијих “спортских дисциплина” локалних домородаца са државотворног гумна у протеклој 2013. години је била да својим неистомишљерницима других убјеђења и националне припадности шаљу поруке у овом стилу: “Селите се из Црне Горе!”.

Грађанска држава и грађански градови

С обзиром на то да је Црна Гора дефинисана Уставом као грађанска држава, несумњиво је да егзотични фашионисти заборављају чињеницу да у Црној Гори они немају нити једно право веће од права који има, рецимо, Кинез или Мексиканац, Ром или Египћанин, са пасошем Црне Горе. “Заборавна” у смислу грађанске равноправности,и једнакости, је била и новинарка РТЦГ Ивана Шебек, која је на свом Фејсбук профилу својевремено послала скарадну поруку овог садржаја: ”Срамота бре, селите се ђе волите – а, помирите се – живите у градовима црногорским!“
Елем, очигледно је да ова новинарка не воли да ослушне глас јавности, иако је новинарка, па да на основу додатних информација изведе исправне закључке о несолидности сопственог става. Да је била у криву може се провјерити на једноставан начин. Могуће је, рецимо, у Улцињу расписати информативни референдум па да грађани тога града изаберу, Иване ради – да ли је Улцињ црногорски (што тврди госпођа Шебек), албански (што је могућа варијанта) или грађански град (што тврдим ја)? Ако се резултати не би поклапали са мишљењем госпође Шебек, тада дотичној дами треба дати буздован, па да сама отјера све оне који нису по њеноj вољи и афинитетима, а све “у име демократије и пацифизма”.

Доселите се!

Елем, код дотичне госпође се појавио додатни проблем – кашњења са поруком јер се, по последњим подацима, из Црне Горе иселила бар још једна Црна Гора до момента када се она гласнула.
Наиме, из ресорног Министарства дата је информација да се највише исељеника из Црне Горе, и њихових потомака, у тражењу “резервне државе” гдје ће боље живјети, налази у Сјеверној и Латинској Америци, Србији, Турској, западноевропским и земљама бивше Југославије, али значајан број њих живи и у Украјини, Аустралији, Русији и неким афричким земљама.
По економским показатељима ти исељеници су 2012. године у Црну Гору послали 342,8 милиона еура, што је било за 6,7 одсто више новца него што је послато 2011.Године. Највећи дио прилива новца u 2012.г. је био из Србије 55,8 милиона еура, Италије 41,8 милиона, Њемачке 31 милион, Сједињених Америчких Држава 21,7 милиона, Руске Федерације 19,3 милиона, Грчке 16,6 милиона и Велике Британије 15,3 милиона.
Осим тога, према подацима Централне банке (ЦБЦГ) грађани Црне Горе који раде у иностранству и исељеници послали су у Црну Гору у првој половинипротекле 2013. године око 169,28 милиона еура, што је чак 2,4 одсто више него у истом периоду 2012.г. Из свега овога се може извести следећи закључак – да се госпођа Шебек иселила из Црне Горе, умјесто што друге тјера из ње, прилив новца би био додатно већи, а еколошка ситуација у домену државне идеологије била много љепша. У том смислу, за исељенике из Црне Горе највећа казна би била када би им неко данас наредио-“Доселите сe“! Дозволите да примјетим, можда и косвено штитећи госпођу Шебек, да је – “Доселите се у Црну Гору”, много гора ствар од Иванине препоруке- “Селите се из Црне Горе!”

Резервна држава за уплакане сердаре

Дакако, примјер скарадног понашања дотичне даме није изузетак. Недавно је свеприсутни коментатор Данило Стојановић објашњавао Зиппу, алудирајући на његову бошњачку припадност, да не треба да се љути када га тјерају из Црне Горе. Господин Стојановић је том приликом рекао следеће:“Вријеђате се што вам кажу да идете тамо ђе вам је љепше (а ви очито имате резервну кућу – Босну). Ђе ми Црногорци да кренемо – који је немамо?“ Елем, овдје се појавио један нови, интересантни детаљ. Нaиме, ти који тјерају своје неистомишљенике и грађане “неподобних националности” из Црне Горе уједно упућују вапај читавом земном шару да немају “резервну државу”.
Изгледа да би фашионисти прогонитељи жељели да их још сажаљевамо, да оплакујемо њихову злехуду судбину што немају “резервне државе”, да пустимо коју горку сузу због “те трагедије”. Умјесто да пустим сузу, ја мислим да је рјешење њиховог проблема више него једноставно и сасвим просто. Неиме, они који тјерају било кога из Црне Горе, да постоји правна држава, добили би експресно “резервну домовину” у Спужу. А послије изласка из Спужа, имали могућност, као и сви други, да “резервну домовину” нађу изван Црне Горе и то у врло прецизном правцу који се дефинише као- “Све четири стране свијета”.
Значи, очигледно је да “резервне државе” итекако постоје, што показује исељење читаве једне Црне Горе изван њених граница. Дакако, повод за одлазак није био националне природе, већ нормална жеља за солиднијим и бољим животом. Зато је несумњиво да онима који су било када отишли изван границе, Црна Гoра није дестинација у коју би се радо вратили, јер у њој нема могућности да се живи чак ни осредњим животом достојним човјека.
Управо је зато и свака прича о потреби да се неко исели не само непристојна, антицивилизацијска и неваспитана, већ и крајње депласирана. Вриједна тога да се над њом, и њеним протагонистима, сви грохотом насмијемо, и дамо им један важни црвени картон за њихов закономјерни излазак из игре чија правила не разумију.

Wednesday, January 1, 2014

Срби на ободу гумна сердара- као “дио” власти?



Медији нам саопштавају ударну вијест, а масе професионалаца у политици се таласају…
“Премијер Мило Ђукановић казао је на отвореној сједници Владе, одржаној на Цетињу, да је увјерен да ће нека од партија из некадашњег Блока за заједничку државу прихватити његов позив да буду дио власти, додајући да не инсистира да то буде нека српска странка… Осим тога, гостујући на ТВЦГ он је поновио да су у ширу коалицију, у којој би остао СДП, позвани сви Срби, али је сузио круг кандидата рекавши да се позив на сарадњу најмање односио на Нову српску демократију, као партију крајње деснице.”
„Вјерујем да бисмо боље удружили потенцијале радећи у Влади, а уласком у извршну власт неке од партија које су биле против независности допринијеле превазилажењу јаза који је остао након референдума. Последице тог јаза и данас трају. Вјерујем да би улазак неке од партија, заступница заједничке државе, био добар прилог хомогенизацији и остваривању укупних потенцијала које имамо“, рекао је Ђукановић.

А гдје су Срби до сада били?

Нема сумње да би “удруживањем свих потенцијала који постоје у Црној Гори”- свима било боље, и то није спорно у овој изјави- али… Ова порука Ђукановића са собом носи важну информацију- да Срба, који чине трећину становништва у Црној Гори, уопште није било у извршној власти. Ако узмемо у обзир да је Црна Гора грађанска држава, те да је у њеном Уставу записано да национални састав извршне власти на свим нивоима мора бити у складу са националним саставом грађана у држави, долази се до закључка да је до сада грубо кршен фундаментални документ државе, звани- Конституција. Дакле, у извршној власти су постојале сиве еминенције шовинизма које су вршиле, и сада врше, дискриминацију грађана на националној основи, а све то у једнозначно дефинисаној- грађанској држави.
Да напоменем, по извјештају изванредно професионалног црногорског омбудсмана Шефка Црновршанина, не само да су у Црној Гори по овом питању противуставно дискриминисани Срби, већ и Бошњаци и Албанци, што говори о опширности проблема. Послије информације омбудсмана, логички се намеће факт – да је етничко потискивање у државним органима и институцијама Црне Горе вршено на таласу црногорског шовинизма, и било уперено против свих народа, а не само Срба. Да се ради о шовинизму, а не политичком екстремизму упереном против оних који су гласали за заједничку драву, свједочи чињеница је етничка дискриминација извршена и против Бошњака и Албанаца, који су листом гласали за државну независност Црне Горе.

Грађанске партије!?

Власт у Црној Гори се дуготрајно базира на коалицији двије “грађанске партије”- СДП и ДПС. Под влашћу те двије партије,у грађанској држави се извршила национална сегрегација, а са узде норми Устава су се отргли копитари црногорског шовинизма одређујући свакоме шта је подобно, а шта није подобно на ливади за испашу коју погрешно сматрају својом. Временом су ти копитари остарили, свима досадили, и закономјерно поломили идеолошке ноге посрћући преко несавладивих препрека у виду јасних цивилизацијских норми.
И тако, да је премијер Црне Горе желио Србе у власти, могао их је наћи у својој грађанској партији, па оне најспособније поставити на министарска и амбасадорска мјеста. Да се то десило, овог недавног позива не би ни било, и Црна Гора би једним дијелом била грађанска држава у коју би се уложили најбољи ресурси свих народа који у њој живе, и то оног дијела који подржава садашњу власт. Мислим ту и на Србе, јер, по ријечима шефа СНП -а, господине Милића, за независну Црну Гору је гласало преко 20 одсто Срба који су учествовали на референдуму. Имали су те Србе на располагању господа властодржци, али ни такви “државотворнми” Срби (баш као ни “државотворни” Бошњаци и Албанци) нису одговарали шовинистичком картелу који је вукао погрешне иделошке конце у осамостаљеној држави.

Цивилизацијске норме, па све остало!

Оно што је предложио актуелни премијер и шеф ДПС, а претпоставимо да се ради о политичком лукавству, што провејава као факт кроз први дио овог текста, се никада неће десити од стране пројектованих политичких организација попут Позитивне Црне Горе. Нећу ићи даље од Никшића, и бескрајних ултиматума те партије чији је главни циљ био да се разговори о опозиционој власти сруше, мада би се могло којешта рећи и на рачун чудног понашања Паја Нејаког приликом недавног формирања власти у Црној Гори послије завршених парламентарних избора, када га је откачила Бошњачка партија и отишла према много поузданијем партнеру у виду ДПС.
Укратко, Позитивна је ту да манипулише и полако нестане са политичке сцене као непоуздани партнер било коме, ако се нешто радикално не промијени у главама тих ликова. На другој страни, врло јаки ДФ није успио да сачува гласачке кутије на задњим изборима и питање је да ли ће икад то моћи да уради, те да ли баш сви у тој организацији желе да се те кутије чувају како треба.
И тако, док опозиција игра игру са много непознаница, Позитивна млати празну сламу, Ђукановић је са једним потезом направио кошмар и опозицији и коалиционом партнеру, и сердарима на гумну чије вријеме је прошло. Углавном, отворено је ново поглавље политичке игре, према којем ће се морати орјентисати сви остали политички играчи.
Ја се, као неиграч у професионалној политици нећу одређивати, али морам напоменути… Одредба Устава грађанске државе Црне Горе о пропорционалном учешћу свих, понављам- свих народа у Црној Гори се мора довести до краја. А професионални политички играчи, позициони и опозициони, нека размисле како доћи до те цивилизацијске норме, додатно и Уставне норме, без обзира ко ће у будућности вршити власт.
Укратко, нека они који су својевремено играли око дилеме “држава па демократија”, или “прво демократија па држава”, преведу систем на други ниво- прво цивилизацијске норме, па све остало!