Saturday, April 21, 2012

Полемика, Маузолеј на Ловћену Грубач, Ђуровић, Бобо БГ


 На тексту... Vučinić: Tribine SPC podstiču na međuvjersku netoleranciju, 15. april 2012., Portal Amalitika

    |15.04.2012. 15:38:00 Војин Грубач
    Значи, како тумачити Европу и остале државе је легитимно право свакога грађанина, независно од његовог држављанства.  Међутим, постоји и накарадна свијест да свако треба да иде у неформирани и неформални политибиро па да тражи дозволу за сопствено исказивање.
    Елем, и господин Јеврем Брковић је говорио и пријетио Ловћенским стражама, Црногорским ослободилачким покретом и сличним идиотаријама све док није брутално нападнут, којом приликом је један човјек чак изгубио живот. Збиља, гдје су тада биле те организације, и шта је пјесник хтио да каже. Исто је и у овом случају гдје неко жели херметизовати јавни простор не схватајући да је у доба информативног бума то само једна смијешна илузија.

    |15.04.2012. 18:58:32 Boban Bg
    E stvarno je dosta ovog bezobrazluka. Ako postoji nešto hermetično onda je to vaša religija, gospodine. Ko vam brani da iskazujete što 'oćete. Kad vam neko kaže nemojte da vršite nuždu na ulici nije vam rekao da uopšte ne vršite nuždu, nego da to radite tamo gdje je tome mjesto. I dosta više gluposti o komitetima i politbiroima. Imate zilion crkava dok kukate o propasti naroda od siromaštva, pa ih koristite. Manite se državnih objekata jer je CG sekularna država. Nije Iran i Saudi Arabija. Ko vama daje za pravo da zagađujete čitav prostor CG i maltretirate ljude koji ne žele da im zemlja bude pravoslavna džamahirija. I volio bih da vidim vašu biografiju. Muka mi je više od nekadašnjih "članova biblioteke" kojima stalno treba neko da im ispira mozak i koji nijesu u stanju da izađu iz pozicije objekta i idolopoklonika. Gospodine moj to što vam nude je pseudoživot. Zašto kukate kad neko umre ako ide na onaj svijet.

    |15.04.2012. 23:48:33 Војин Грубач
    Boban Bg: "Gospodine moj to što vam nude je pseudoživot. Zašto kukate kad neko umre ako ide na bolje mjesto."
    Господине Бобане, изгледа да сте постали атеистички проповједник па вам се не свиђа када остали нису као ви. Хвала на атеизму, та ми прича није интересантна.
    На другој страни секуларни објекти су и мјесто размјене информација и ту могу своја предавања држати и вјерници и атеисти. На тим предавањима се не служи литургија већ се ради о интелектуалној размјени мишљења. Дакле, ваши политбирои су остатак идеолошке инквизиције која би хтјела да у буму информативних простора врши нека ограничења. Знате, само подсмијех можете изазвати, и ништа више.

    |16.04.2012. 02:15:11 Boban Bg
    Vi polažete pravo na višak prava. Ja ne tražim da se na Pravnom fakultetu drže predavanja o ateizmu. Ono što sam siguran je da religiozna mišljenja nemaju nikakve veze sa pravnom naukom i da ni njima ni ničemu drugom što nije u vezi sa pravom nije mjesto na tom fakultetu. Da li biste se vi složili da Jehovini svedoci "razmjenjuju mišljenja" na fakultetu? Ako ne bi, kojim pravom vi smatrate da ste "izabrani" i da polažete više pravo od drugog. Na isti način kako vi smatrate da se meni ne sviđaju oni koji nijesu kao ja (tačno!) na isti način se vama ne sviđaju oni koji nijesu kao vi. Zato i hoćete Crkvu na fakultetima da pridobijate ionako sluđene mlade ljude za nešto što sam siguran da je pogrešno. I zbog dogme i zbog mržnje prema mojoj naciji i zbog mržnje prema drugosti. Dovoljan argument za to je uskršnja poslanica Amfilohijeva. A što se vjere tiče mislim da je najdubokoumnija analiza data u filmu "Brajanovo litije".

    |15.04.2012. 19:17:07 Anonimus R...o T.. Š.....e
    Što ti iz Moskve znaš o demokratiji. Ti koji MRZIŠ CRNU GPRU =100 grugača, i koji si huška VeljeSrbe u boj za rušenje SUSJESTVA.
    Evo i danas na današnji dan PODGRIJAVAŠ narod na ETNIČKO ČIŠĆENJE KA NEKAD ŠIROM JUGE. Nije se za ČUDIT i tvoj PASTIR RISTO ti je na Velji Petak isto tako izdvaja i napada narod. U kojeg to boga vi VeljeSrbi vjerujete? Možda u boga RATA, ali samo dok ne zakuvate a onda bjež te noge p...a v.s g...ca i uglas, BRAĆO CRNOGORCI POMAŽITE. I da li je moguće da ste vi """"odustali"""" od informativnog buma? Samo posjetimo vaše portale po kojima brljate i pljujete po Crnoj Gori a mi nemamo pristupa. Vidiš Srbine iz Moskve, na ovom portalu možeš da pišeš i ako si 100=grubača anticrnogorac.

    |15.04.2012. 23:51:22 Војин Грубач
    Господине 666, или R. T. Š.,
    уопште не сумњам да и Црногорцима који говоре српским језиком, или онима који су вјерници Митрополије независно којим језиком говоре, или који се било како изјашњавају а не гласају за СДП са лакоћом лијепите етикете да су антицрногорци. Е сад, то вријеме етикета је давно прошло. Него, компјутер у шаке па напишите неки словесни текст гдје ћете у мало опширнијој варијанти изнијети све своје политичке проблеме и дилеме. Па да коментаришемо и видимо колико сте јаки у тој дисциплини.  Да вам је била важна Црна Гора не би дозволили да се она економски уруши бесконачним разарањем њене привреде. 

    |16.04.2012. 11:39:09 Boban Bg
    Medikritetstvo nije i neće nikad biti vrlina. Je l' to hoćete da pokažete privrženost hrišćanstvu pišući te tri šestice. Tačno sam znao da ste vi turbo-folk hrišćanin. Vidite ja sam antihrist, mogu da kažem što god 'oću , ali neću jer ja posjedujem građansku etiku, koja je etika uma, ne proizvod vjere. Vaša religioznost je lažna, ona je proizvod vaše pripadnosti naciji a ne iskaz vaše vjere. Iako orginalno tri šestice predstavljaju rimskog imperatora, nastalo kao mješavina rimskih brojeva i značenja na jednom dijalektu, te tri šestice u vašem značenju prije odgovaraju vašim duhovnim vođama nego bilo kome. Naročito onome za koga Čomić kaže da upotrebljava teške riječi jer je čovjek "ovog podneblja". Zamislite pacifistu koji ubija ljude jer je čovjek "ovog podneblja". To mu dođe na to.

    |16.04.2012. 20:47:36 Anonimni R.T. Šestice
    Radi ovog CRNOGOROMRSCA, negatora nauke i DARVINA, VELJE Srbina Gospodin Grubač ja pišem Risto T. Šestice. Ako me shvaćate jer oni svi skupa na čelu sa Ristom, Grubačem i Džomićem vjeruju u ono što ni jedan čovjek na ovom Svijetru ne vjeruje, nasilno posrbljavanje i ugnjetavanje drugih koji ne liče ili sliče njima.  Dočim Grubača i Džomića su izvanjci u prolazu, njih treba ignorisati.

    |17.04.2012. 00:50:16 Војин Грубач
    Ма хајте, негатор науке и Дарвина.  Ха, ха, ха, ха..
    Да нисам ја, можда, Николај Коперник, а ви Света Инквизиција. Господине, нерви вам попуштају.. .Знате, мој однос према науци је скептичан као и према Дарвину, а ваш однос према тим појмовима је на нивоу бесмисленог плаката са бесмисленом паролом. Није ваљда да вам је мисао спала на ништавне гране! Спалите Ајнштајна, он је своју мисао конфронтирао традиционалним појмовима.

    |17.04.2012. 00:48:23 Војин Грубач
    Господине Бобане,   ник "666" користи господин R. T. Š., који се иза овог коментара потписао са "Anonimni R.T. Šestice", ви сте побркали лончиће дефинитивно. Дакле, ево вам линк да погледате расправу и оно што је рекaо господин 666.
    http://www.portalanalitika.me/drustvo/vijesti/57644-upravni-sud-poniti o-odluku-o-deportaciji-paroha-smiljia.html#JOSC_TOP
    Опростите, да ли сте уопште концентрисани на причу и коментаре?

    |15.04.2012. 19:28:19 Marconi
    Елем, gospodine Grubac, vi vrlo dobro znate da Jevrem Brkovic nije prijetio lovcenskim strazama, nego su Lovcenske straze i formirane zbog velikosrpske prijetnje rusenjem Mauzoleja na Lovcenom, tj. ponovnom gradnjom Aleksandrove kapele.  Napad na Jevrema Brkovica sa Lovcenskim strazama nema veze, izuzev ako vi nemate neke ekskluzivne informacije iz velikosrpskih krugova? Ako imate,molim da prosljedite policiji.  Inace, glede prijetnji, zacudo da ste zaboravili recimo 7-mi bataljon. Siguran sam slucajno.Intelektualac, sirine duha kao vi bi zasigurno osudio isti da kojim slucajem "vaskrsne".    Kanonski nepriznate crkve, u ispolitiziranom i pravoslavnom svijetu, postoje i u Makedoniji, Ukrajini, i ako se ne varam Bugarskoj. Postoje i ne cekaju na Srbe ili Ruse.
       

    |15.04.2012. 23:58:44 Војин Грубач
    Господине Маркони, не смета вама тзв. александрова капела већ вам смета да се поново врати било каква капела на Ловћен на мјесто тога смијешног и нехуманог Маузолеја.
    Ако вам не смета било каква капела, тада се заложите да се обнови капела на Ловћену у изгледу који је првобитно постојао.  Изволите, опредијелите се?

    |16.04.2012. 02:14:33 Anonimus
    Procitajte malo o covjeku koji je dizajnirao "smijesni i nehuman Mauzolej", kako ga iskljucivo velikosrbi karakterisu ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Me%C5%A1trovi%C4%87 )
    "On je poznat i moguce najveci vajar religioznih tema od Renesanse na ovamo"
    Koje vi umjetnicke reference imate da bi vam neko dao pet para na vasu "kritiku" Mestrovica?     Vi ste u djelanju vodjeni jednom banalnoscu, kao sto je velikosrpstvo, iz cega vam proizilaze previdivi stavovi. Iz takvih "intelektualnih" temelja ne libite se da na jedan drzak i providan nacin govorite o Mauzoleju. Vi u Mestrovicu vidite samo Hrvata cije djelo je zamjenilo kapelu kralja okupatora.


    |16.04.2012. 04:09:47 Boban Bg
    Nijesam shvatio o čemu pričate. Ja sam mislio da vi pričate o vjeri a vi u stvari srbujete preko vjere. Hrišćanski nema što. E pa zato mnogi kažu za vašu Crkvu da je politički projekat koji samo liči na hrišćansku zajednicu. Zato Amfilohija mnogi zovu pukovnikom i to u domicilnoj zemlji vaše Crkve. Zovu ga još i drugim imenima, ali ne bih da kršim pravila sajta. Oni koji vas znaju, kažu da živite u Rusiji. E to je prava zemlja u kojoj ćete saznati kako funkcionišu društva u savremenim demokratijama. Stoga manite se polemike sa mnom. Uživajte u zemlji bivšeg najtvrđeg komunizma i današnje ultra religioznoznosti. I zapitajte se kako su to nekadašnji staljinisti tako lako postali pravoslavni vjernici. Mora da taj prelazak i nije bio tako bolan. Samo nemojte da mi tvrdite da nijesu nekad bili ubjeđeni komunisti jer sam tri pasoša popunio na Šeremetjevu.

    |16.04.2012. 11:41:15 Војин Грубач
    Boban Bg: "Nijesam shvatio o čemu pričate. Ja sam mislio da vi pričate o vjeri a vi u stvari srbujete preko vjere."
    Нити сам причао о вјери нити о србовању, већ само говорио о капели на Ловћену. Знате, имате неке форе и фазоне које су давно превазиђене, можда и за живота Броза. Дакле, ја о капели са Марконијем а ви о некеквој, измишљеној ултрарелигиозности код Руса и о митрополиту Амфилохију. Ја вас разумијем, када немате што рећи ви промијените тему и настављате као да се о томе причало последња два дана, ха, х а, ха...   Колико ми је познато рејтинг митрополита Амфилохија је увијек био висок приликом истраживања јавног мњења, грађанства ЦГ, тако да су ваше опсервације на тему Цркве просто губљење времена. Колико сам разумио ви сте Бобан БГ и Маркони истовремено?

    |17.04.2012. 00:50:52 Војин Грубач
    Осудите Мештровића јер је био близак Карађоревићима, да би вам утисак био потпун!    Дакле текстове о блискости вама мрског краља Александра Карађорђевића и Ивана Мештровића можете наћи на сваком претраживачу.

    |15.04.2012. 19:19:37 Boban Bg
    Zaista ne vidim razlog zašto mi nije objavljen komentar. Više je preko glave optužbi da neko nešto nekome zabranjuje, da je neko komesar, politbiro i što ti ja znam još. Imaju svoje crkve, svoju televiziju, izdavačku kuću. Je l' to liči da ih neko zabranjuje. Kao i za simbole, jezik i drugo - traže sve. Kad kažeš ne može, ne vrti se svijet oko vas, oni potežu kako su diskriminisani i poznate gluposti. Sad im kažeš ne možete sve, fakultet je naučna ustanova, pričaju o politbirou i zabrani širenju svijesti. I to religijom koja je najpoznatija po širenju "svijesti", bolje rečeno nesvijesti. Kako se skoro 40 g. bavim politikologijom i društvenim sistemima, poručujem im da prestanu da se ponašaju kao da je ovo srednji vijek i da se malo obrazuju u kom dobu žive!

    |15.04.2012. 23:49:26 Војин Грубач
    Гсоподине Бобане, фрапирала ме је чињеница да се четрдесет година бавите политиологијом и друштвеним системима а да имате политичку реторику и мисао као да долазите из средњег вијека. Знате, можда се десила закржљалост политичке мисли комунистичког периода, а ви то нисте примјетили па верглате стари вергл на ѕвуке давно прошлог времена.
    Мислим да вам сваки образовани поп или хоџа може очитати лекцију па да не знате гдје се налазите. Можда је то разлог што ваша персона у виду пале идеологије тражио забране за оно чему не досежу ваша застарјела знања.

    |16.04.2012. 04:08:50 Boban Bg
    Znaš šta, prijatelju, baš si našao osobu kojoj ćeš da pripisuješ komunizam. To je tvoj mentalni problem što ni za što drugo ne znaš do do komunizma i religije. Ljudi koji se kreću u tom krugu, religije i komunizma, su intelektualno i saznajno ograničeni i sa njima ne vredi voditi ikakve rasprave. Ja mrtvim konjima ne vučem rep, svoj stav prema komunizmu sam pokazao dok je bio živ. Javno! Jednako kao što se neću baviti ni SPC kad jednog dana ode iz CG. Pripadam ljudima koji dobro prouče ono protiv čega su, tako da moja saznanja o hrišćanstvu prevazilaze znanja svih koji iskazuju religioznost na ovom sajtu i kojima je odlazak u crkvu, post, praznični rituali i pokoja molitva sve u upražnjavanju hrišćanstva. A to ko je srednji vijek smiješno je do bola. Vi ste rob misli nastale prije 2000 g. u Judeji prepunoj metafizičkih fantazija u kojoj je na 10 stanovnika postojao jedan prorok. Sretno vam bilo! 

    |16.04.2012. 11:42:12 Војин Грубач
    Boban Bg: "Jednako kao što se neću baviti ni SPC kad jednog dana ode iz CG."
    Господине Бобане,  и ја се нећу бавити вашим ставовима када вас једног дана црногорска власт прогласи првим, почасним и најмлађим црногорским космонаутом који је ступио на тло Марса.

    |16.04.2012. 14:35:32 Boban Bg
    Vaša duhovitost je ravna idejama kojih ste promoter. Pa zar postoji Mars? Zar nije Zemlja ravna ploča koju drže kitovi? Zar nije na nebu raj i pakao?
       
    |16.04.2012. 00:50:35 vucina djurovic  - tribine spc i ostalo
    Malo me zasmijava "intelektualna razmjena misljenja " kad je u pitanju teologija i dogma jos na Pravnom fakultetu, ali eto neka bude.
    Mnogo vaznije je kukanje za Aleksandrovom kapelom koju su Srbi srusili i kamen sa kojim je bila izgradjena Njegoseva kapela bacili u guvno oko nove Aleksandrove kapele a kamen za njenu izgradnju su donijeli sa Hrvatskih ostrva ka da nam fali kamenja u Crnoj Gori. Austrijanci su Njegosevu kapelu bili ostetili topom sa broda i ona se mogla popraviti onakva kakva je bila,bez guvna na koje je sazidana Aleksandrova i bez posvete sinu mu.Znaci kapelu su Srbi srusili da bi novu " drugaciju, ljepsu i stariju" sagradili .Osvjesatao ju je niko drugi do Nikolaj Velimirovic.Dragi moji Srbi kapelu vise na pominjite jer su razvozi za njeno vrtanje kad ga Vi trazite dobrano prepoznati, a ako je budemo vrtali to ce bit Njegoseva kapela i Crnogorci ce je tamo vrnut.

    |16.04.2012. 02:14:56 Војин Грубач
    vucina djurovic: "... a kamen za njenu izgradnju su donijeli sa Hrvatskih ostrva ka da nam fali kamenja u Crnoj Gori."
    А ви нисте у курсу да је за Маузолеј на Ловћену коришћен брачки и јабланички мермер, "као да је фалило камења у Црној Гори", како рекосте? Да сте хтјели вратити капелу на Ловћену, Његошеву, како рекосте, то би давно рекли и урадили. Дакле, Маузолеј вам је та "црква" у којој се једино можете атеистички лијепо осјећати, па сте зато за Маузолеј.
    Тај Маузолеј је смијешна грађевина у којој сам био два пута, и констатовао да подржавање остајања те грађевине која одише бесмисленошћу могу промовисати само људи без трунке духа и самопоштовања. Они који, узгред буди речено, избацују Његоша из школа.

    |16.04.2012. 04:11:11 Boban Bg
    Vama je potpuno jasno da gubite bitku sa vremenom. Srpstvo polako ali sigurno čili iz CG. Jedino što još uvijek opstaje jeste okupacija cg crkava od strane SPC i , na nesreću zbog tranzicionog, idejnog vakuma, veliko interovanje za vjeru. Čini se da su mnogi, poput vas, shvatili da je Crkva najveće uporište srpstva u CG i zato ste krenili u ekspanziju po školskim ustanovama i pomirljivijim tonovima prema cg vjernicima (nema više kletvi đavoljem nakotu). To što Crnogorci pristaju na te podvale ne čudi jer to nije prvi put. Kako je narod pučina grdna uzdam se u pamet cg političara da će vratiti CG sebi jer su stali na po puta. Pošto ste moj ideološki, nacionalni i svakavi protivnik, ne vodim raspravu sa vama već zbog drugih koje prevarno pokušavate navesti, velikim riječima, Njegošem, nebi li simbolično vratili Karađorđeviće u CG preko spomenika. Vraćajući njih, vraćate i njihove zamrljane ruke cg krvlju.

    |16.04.2012. 11:41:30 Војин Грубач
    Господине Бобане,  из Црне Горе не чили српство, већ је из ње отишла срећа, демократија, социјална сигурност, а ви причате неке смијешне приче о вашим националним противницима.
    Ја нисам национални противник, већ је национални противник власт која је срушила економију Црне Горе. Ви просто мијењате тезе, или, још горе, ништа не разумијете.

    |16.04.2012. 14:35:05 Boban Bg
    Samo se nadajte da nerazumijem! To što vi predstavljate posljednja je opcija koja mi je prihvatljiva. Ne postoji nikakva tegoba na ovom svijetu koja mi nije prihvatljivija od toga što vi nudite. Tako da mimikrija oko tobožnje "konstruktivne kritike" vlasti i stanja u CG kod mene no passaran. To što nude srpske i pseudosrpske stranke u CG za mene je revival u najgore stranice cg istorije! Nadam se da sam jasan!

    |17.04.2012. 00:46:51 Војин Грубач
    Господине Бобане, имам осјећај да то што вам се чини да разумијете ви уопште не разумијете, јер сте се заковали у један иживљени и анахрони унутрашњи ситем поимања ствари који није подложан адекватним резоновањима окружења. Ви, рецимо, српске и просрпске странке третирате као да међу њима не постоји конфликт у вези истог бирачког тијела. Само тај моменат говори о вашој недовољној анализи ситуације, а неки сте политилог. Истопто се дешава и са црногорским и процрногорским, бошњачким албанским, муслиманским и про... странкама. Мени је већ сада јасно шта ће бити послије пада режима, а вама није. Напросто, биће конфронтација партијских блокова, а оба, или више њих, ће бити мултиетничког карактера због природе политике и свијести лидера политичких странка којима је главна власт.


    |16.04.2012. 02:14:15 vucina djurovic  - za g voina grubaca
    Neko tu pomenu 7-mi bataljon ,znate li g Grubac zasto su u njemu bili regrutovani samo Srbi (narvno iz CG ).Zato sto svi jednako mislite o Crnogorcima i Crnoj Gori .Od rodjenih Beogradjana smo procitali i culi zasto je on u CG formiran .Pa umjesto da se za sva vremena zastidite i ne povredjujete nase rane, Vi nam jos predavanja drzite o informati ckoj eri i SPC-u . A sto se Lovcenskih straza tice one su formirane poslije davanja Njegoseve nagrade D.Cosicu.A on intelektualac novcani dio ulozi za rusenje mauzoleja,dok Beckovic predlozi da se oburda niz Lovcen. Zar mislite da nijesu trebale straze. Ja bih prvi posao u BG ako bi kakav avetinjak najavio rusenje Mestrovicevog spomenika na Avali a Srbi i zatrazili dobrovoljce za straze. Dalje, nije lijepo od vas sto ubistvo pok Vojicica vezete za takve Vase price ,on je hrabro stao u odbranu Jevrema Brkovica i zato je stradao.

    |16.04.2012. 11:41:56 Војин Грубач
    Па, добро, реците ми кога су убили припадници Седмог батаљона у Црној Гори, па су вам остале ране због тога? Какве везе има тај батаљон са овом темом?
    На другој страни, некакав Тајни Батаљон поубија Војичића, Шћекића, Јовановића, ..., па нешто вам није запао за око.
    По мом мишљењу Маузолеј треба дислоцирати на неку нижу коту, те тражити помоћ од Ловћенских стража да снагом својих мишца учествују у преношењу мермерних блокова и каријатида на пар стотина метара нижу тачку од садашњег мјеста.

       |16.04.2012. 04:11:26 vucina djurovic  - kapela
    Mislim da je g. Grubac sve pojasnjeno oko kapele .Drugo je kamen za Mauzolej ,jer je u pitanju mermer , kojeg je Mestrovic trazio i kazao odakle da se ugradi.A i tada je poklonjen taj mermer od strane tadasnje vlasti u Hrvatskoj ,dok Mestrovic za izradu statue Njegosa iz postovanja prema njemu takodje za svoje angazovanje nije naplatio nista. Ja govorim o obicnom kamenu od kojeg je bila Aleksandrova kapela sagradjena ,i za njega sam kazao da ga po Crnoj Gori ima dosta. U "informatickoj ste eri" pa sve ovo sto sam kazao mozete pronaci na web stranicama. A mozete naci... da je odusevljen srpskim pozrtvovanjem tokom Prvog svjetskog rata ,projektovao spomenik Neznanom junaku na Avali..., i da i tamo ima malo kamenja iz Hrvatske,pa mu ne hvali nista . Nas dvoica dobro znamo sto je ispod ove price.!
     
    |17.04.2012. 00:46:19 Војин Грубач
    Господине Ђуровићу, јако сам заузет, тако да ми не треба замјерити што не могу одмах реаговати на неке сугестије. Дакле, ви дијелите капеле на Његошеву и Александрову. А мени је свеједно, јер нема нити једне нити друге. Сада се оне не могу оргинално изградити у било којој варијанти. ОК! Тада се заложите да се врати Његошева капела која се ипак звала другачије. Ја поштујем Мештровића, мислим да је био изванредан умјетник. Ипак, да напоменем, тај умјетник је био на двору Карађорђевића радо виђен гост. Ето, пројектовао је и споменик Незананом јунаку у БГ. Ипак, моје противљење се састоји у томе што сматрам да је мјесто упокојења православном владики у цркви а не у Музеју, Маузолеју. Лоша је прича да се руши црква или капела, а најгора да се на томе мјесту граде неадекватни објекти који нису у духу мјеста и симбола који то мјесто треба да носи.

    |16.04.2012. 13:24:02 vucina djurovic  - SPC, g. Grubac
    Na prvi pogled smo se odaljili od teme . Medjutim ipak nijesmo . Sedmi bataljon je pomenut kao Srpski nacin resavanja pitanja , kad drugacije ne moze.Zloupotreba i sila . Zato i pricamo o propagiranju " Svetosavskog Hriscanstva" u Crnoj Gori po ustanovama koje se bave naukom. Zabarikadirali su Manastire ,kad kad tamo je i oruzje za odbranu od "?"pa je u svoje vrijeme dovodjen i Arkan .A sto se tice armije koju pominjete i koji su ubili nase sugradjane ,sve mi se cini od vas su to naucili,(usudjujem se Vam to reci ukoliko i dalje zastupate jednu militantnu vjersku organizaciju bez imalo kritickog osvrta na njeno uplitanje u politiku i medjunacionalne odnose u CG). Izgleda ste zaboravili krv po Beogradskim ulicama,zaboravili govor srpskog pastira nad odrom pok Djindjica ,to je simbolicno taj sedmi bataljon . Ne mora se uvijek imati puska ,rijec jace ubija,ranjen si do kraja zivota sa metkom u dusi.

            |17.04.2012. 00:44:54 Војин Грубач
    Vucina Djurovic: "Ne mora se uvijek imati puska, rijec jace ubija, ranjen si do kraja zivota sa metkom u dusi."
    Господине Ђуровићу, овај Ваш изванредни цитат, који сам навео, је нешто што одговара скоро апсолутној истини. Очигледно је да сте рекли нешто са чиме морам бити апсолутно сагласан, па чак вам и честитати. На другој страни, не бих се сложио са осталим дјеловима Вашег текста, те ћу на то реаговати неки други пут да не бих кварио утисак онога што сам навео у цитату.


Orginalni tekst gdje je vodjena polemika...

 
Vučinić: Tribine SPC podstiču na međuvjersku netoleranciju
15. april 2012.

Tribine koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) organizuje na Pravnom fakultetu podstiču međuvjersku netoleranciju i uperene su protiv ustavnog poretka Crne Gore, ocijenio je publicista Stevo Vučinić. Komentarišući organizovanja vjerskih tribina na Pravnom fakultetu u Podgorici, na kojima učestvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Vučinić je ocijenio da su njihove teme i cilj protivnaučne i protivdržavne prirode.

„Predavači poput člana Upravnog odbora paramilitarne crkvene organizacije Dveri, beogradske vladike oglašene kao ratni huškači i popovski mračnjaci, s katedre podgoričkog Pravnog fakulteta redovno oponiraju naučnim istinama, raspiruju mržnju prema Crnoj Gori i ruše međuvjerski sklad“, rekao je Vučinić agenciji MINA. On smatra da su njihova predavanja uperena protiv ustavnog poretka države. Prema riječima Vučinića, politika administracije koja im dozvoljava da se sa naučnih katedri „rugaju“ naučnim istinama je uvreda za nauku i cijeli Univerzitet. Vučinić smatra da je borba za srpstvo u Crnoj Gori najobičnija je izdaja domovine za račun susjedne države.

"Svaki beogradski pop koji sa epitrahiljom i krstom koristi crkvenu ili naučnu katedru za političke propovijedi protiv ove zemlje mora se izvesti pred sud. A društvo u cjelini zaštititi od klirika koji crkvu čine sluškinjom beogradske nacionalističke politike", ocijenio je Vučinić. On je kazao da se na tribinama "prepredenim" izlaganjem slušaoci dovode u stanje sužene svijesti s ciljem da se kao građani ili Srbi u Crnoj Gori osjete poniženim i uskraćenim.

"Evropu tumače i doživljavaju kao prošireni Vatikan i državu mračnjaka koji nemaju drugoga posla nego da vode računa kako da pravoslavce prevedu u katoličku vjeru, iako, bar u ovoj zemlji do danas nema primjera da je u posljednjih 500 godina neko prešao iz pravoslavne u katoličku", naveo je Vučinić. On je kazao da ma koliko bila mala i siromašna Crna Gora mora da sačuva državno dostojanstvo, suverenitet i građanski i karakter društva. "Ukoliko to neće da radi država, a očito neće, tog posla će se sigurno prihvatiti jedna politička organizacija koja je tek u osnivanju", poručio je Vučinić.

Friday, April 20, 2012

Полемика поводом пароха Смиљића- Војин Грубач, Зоран Раичевић, Мирослав Ћосовић

 
Upravni sud poništio odluku o deportaciji paroha Smiljića/ 12. april 2012. Portal Analitika

    |12.04.2012. 17:37:19 Zoran V. Raičević  - Tekst1
    Povodom "spektakularnog" deportovanja paroha Smiljića, prošle godine objavih tekst ( potpisan kao i sada) o ovom činu MUP-a Crne Gore: VRIJEME ME IZGLEDA NIJE DEMANTOVALO. Tekst jeiz dva dijela
 Vazda su diskutabilne bile mnoge akcije crnogorskog Ministarstva Unutrašnjih Poslova, još od vremena koje ja pamtim pa sve do današnjih dana. Hapšenja, maltretiranja, zatvaranja, prebijanja, lažna optuživanja…. Da li se je to MUP Crne Gore vaskrsao iz jednog okorelog komunističkog tiranina u modernog, procrnogorskog čuvara javnog reda i mira u Crnoj Gori? 

    |12.04.2012. 17:37:40 Zoran V. Raičević  - Tekst 2
    Čitajući novine i vijesti iz Crne Gore ne mogu a da se ne zapitam: KO JE SLJEDEĆI?! Ko će biti sljedeći uhapšeni, deportovani, ubijeni ili lažno optuženi turista, gost, državljanin ili javna ličnost…  Ne ulazeći u dublju analizu najnovijijih akcija MUP-a Crne Gore prema svještenstvu SPC u Crnoj Gori ( to svještenstvo boravi u Crnoj Gori ne od juče), zapitam se kao obično čeljade: Zar do juče na udaru crnogorskih vlasti i njihovih organa sile ne bijahu neSrbi ( śetimo se hapšenja pa deporovanja Bošnjaka, hapšenja Hrvata, Albanaca devedestih godina; śetimo se hapšenja Crnogoraca na osnovu lažnih dojava od 1945. pa sve do skoro, što je lijepo prikazano i u filmu Živka Nikolića ” U ime naroda”).  Sad su na redu Srbi izgleda!     Baš me interesuje ko je sljedeći na listi MUP-a Crne Gore? 

    |12.04.2012. 23:53:01 Војин Грубач
    Господине Раичевићу, сјећам се вашег коментара у вези ове теме и сада Вам могу честитати на њему..     Само бих једно додао, ова одлука суда се десила два и по мјесеца прије него што се парох и тако легално могао вратити међу своју паству у Паштровиће.     Судска одлука више говори о државним органима који су учињели незакониту радњу, о чему сте рекли у своме коментару, а фактички је рок те незаконите одлуке ионако истицао у јуну.

    |13.04.2012. 10:50:35 Zoran V. Raičević
    Gospodine Grubaču,  Vi imate svoje pravo i razlog da podržavate ili ne paroha Smiljića (kojeg evo pominjemo svi ovih dana, a i godina) i evo našli smo se na istim "talasnim dužinama" u kritici postupaka crnogorske vlasi, odnosno, policije.  Ja ću Vam reći nešto, što me je užasnulo, kad je u pitanju odnos ove vlasti prema religiji. Prije godinu i nešto, zemni ostaci Ivana Crnojevića ( o njemu neću sada, svi znaju, ako hoće da znaju) sahranjeni su "tajno", bez prisustva crnogorskog naroda ili svještenika (Ivan Crnojević je inače proglašen svecem u CPC - koju ja podržavam, za razliku od vas). Taj čin, koji je krunisao Premijer Lukšić je bio katastrofa. SAMO NARODI KOJI SU U ZBJEGU SAHRANJUJU SVOJE SUVERENE NA NAČIN KAKO SE SAHRANIO IVAN CRNOJEVIĆ NA CETINJU 12. NOVEMBRA 2010. GODINE. To vam sve govori.

    |13.04.2012. 15:33:46 Londra  - Zorane
    Istina o kojoj si ti pisa je gorka, ova vlada je tim činom pokazala koliko je dvolična.  Nazdravlje Uskrs, tebe i tvojima takođe i Rašovićima; Hristos vаskrese! Vаistinu vаskrese!  Poydrav iz Londre… Mijodrag T. Jovetić

    |14.04.2012. 00:42:35 Војин Грубач
    Господине Раичевићу, што се тиче сахране Ивана Црнојевића мишљења сам да је он сахрањен на бољи начин него што је била сама есхумација костију., и путешествије по разним трезорима и слично што је испод сваког нормалног поступка и резона.
    Баш као што сам мишљења да је свако обнова цркви боља од вишедеценијског стања њиховог уништаваља на разне начине.
    Ја априори не подржавам нити једног свештеника већ увијек размислим. У овом случају је била идеолошка пресуда политичке инквизиције заснована на тзв. вербалном деликту. Вебални деликт је категорија гдје евентуална реакција органа не треба да зависи од држављанства. Рецимо, као је г. Стево Вучинић рекао нешто што је проблематично тада ником ништа, а ако то исто у још блажој форми каже неко ко није држављанин ЦГ тада је аршин други.

    |12.04.2012. 18:08:42 Miroslav Ć.
    Siniša Smiljić je prijetio ratom Crnoj Gori, ako to nije razlog za trajni izgon iz Crne Gore ne znam što je? Ovako je govorio Smiljić, ne može da garantuje mir na Svetom Stefanu: "Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu, jer ukoliko se to desi situacija će izmaći kontroli, znajući trenutno raspoloženje među narodom", rekao je Smiljić.  Možete li zamisliti da ja, crnogorski državljanin dođem u Beograd, okupim 20 nekakvih istomišljenika i kažem: "Ne možemo da garantujemo mir na Vračaru ili Dedinju".  Svi znamo da bih za takvu izjavu odležao u srpskim ćumezima bar godinu dana.

|12.04.2012. 19:47:57 Ivan
    Smiljic nije nikoga okupljao, vec je kao mjesni paroh podrzao svoje vjernike. A posto su se vjernici okupili da obnove crkvu, mislite li da je logicno da u to bude ukljucen svestenik koji je nadlezan za tu teritoriju ? I ne radi se o 20 ljudi, vec su tamo bili pretstavnici svake pastrovske kuce, bio sam tamo i licno se u to uvjerio !!!

    |12.04.2012. 20:39:23 Miroslav Ć.  - Neviđena sramota!
    Još nijesam čuo da neka država ima blagonaklon odnos prema starnim državljanima koji joj prijete ratom. To je jedino moguće u Crnoj Gori.  Ubačite ovo u Google da provjerite: "Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu..."
    Ako Crna Gora nije u stanju da zabrani trajno pristup stranom državlajninu koji joj oružjem prijeti, onda je jasno da je vrhovna vlast u Crnoj Gori Amfilohije Radović, koji je takođe mnogo puta prijetio ratom Crnoj Gori, ali on je crnogorski državljanin.  Kakvo zastiđe!
    Siniša Smiljić iz Doboja kome su svi preci bili Turčinovi rajetini predvodi Paštroviće kojima su Mlečani još 1423. godine priznali plemićki status, te još prijeti ratom Crnoj Gori?!!  Neviđena sramota!   Amfilohijevo pretvaranje Crnogoraca u turske rajetine odlično napreduje. Bravo gospodine Amfilohije! Odlično izvršavate zadatak koji vam je nacrtan u BG.
    |12.04.2012. 21:23:10 B.Šćepanović
    G-dine Miroslave Ć. mislim da je rijetko viđena sramota Vaše neznalačko pisanje ! Najprije o tome kako je paroh Smiljić prijetio ratom Crnoj Gori, onda kako su svi Smiljićevi preci bili Turčinovi rajetini, te Amfilohijevo pretvaranje Crnogoraca u turske rajetine, etc ... !!! Da li ste Vi gospodine Miroslave Ć. nekada prošli neki lakši kurs zdravorazumskog poimanja stvarnosti u svojoj okolini ?  Inače, sve čestitke Upravnom sudu koji pokazuje da je prestao da bude bezlična režimska ispostava.

 |12.04.2012. 22:37:52 Miroslav Ć.
    Gospodine Šćepanoviću,
    Smiljić je prijetio da će da naruši mir na Svetom Stefanu, da će da podigne oružani ustanak, ovako je govorio: "Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu..."
    Možda sam ja glup, ali takav kakav sam ne mogu ovo drugačije da protumačim nego da je prijetio da će da podigne ustanak, naročito ako znamo da je Amfilohije mnogo puta otvoreno ratom prijetio Crnoj Gori.
    E sad gospodine Šćepanoviću, druga je stvar što ne postoji nijedan jedini postupak i nijedna jedina riječ Srpske Crkve koju biste Vi ikada opovrgli.
    Jednostavno, za Vas je ono što kaže SPC, važnije nego božja riječ.
    Prije biste opovrgli Božju riječ, nego riječ SPC.
    Propaganda je čudo!
    |12.04.2012. 23:55:02 Војин Грубач
    Miroslav Ć.: " Siniša Smiljić iz Doboja kome su svi preci bili Turčinovi rajetini..."
    Турчинови рајетини, ха, ха, ха...     Господине Ћосовићу, овакав испад од вас нисам очекивао. Знате, Никшић и Подогорица су ослобођени од Турака 1876 - 1879 године. Сјевер Црне Горе је ослобођен тек 1912. године, а Добој је већ био слободан од Турака . Е сада ми реците да ли су за вас Никшићани, Подгоричани и уопште становници двије трећине Црне Горе ти чији су сви преци били турски рајетини или не?
    Опростите, у којој се ви галаксији налазите? Да ли се још борите против Турака, или сте се отпочели борбу против тзв турских рајетина, које спомињете док се унижавате не познавајући историјске факте?

    |13.04.2012. 00:16:20 Miroslav Ć.  - Što bi se desilo?
    Koliko znam veći dio svoje istorije sjever Crne Gore (Drobnjaci, Pivljani, Uskoci, Banjani o Brđanima je izlišno i navoditi) su nosili oružje, što je glavna oznaka da neko nije rajetin.
    Takođe znamo da je u Bosni bila čvrsta turska vlast i Smiljićevi preci nekih bar 300 godina su bili pravi rajetini, pognute glave.
    Ja mislim da je neviđena sramota da jedan Siniša Smiljić iz Doboja sad glumi viteza, predvodi Paštroviće i prijeti da će da ugrozi mir, Paštroviće kojima su plemstvo priznali Venecijanci još prije 600 godina.
    Što bi se desilo gospodine Grubač da ja dođem na Dedinje sa 20 istomišljenika i kažem "Mi više ne možemo da garantujemo mir na Dedinju i u Beogradu"
    Što bi se desilo?

    |13.04.2012. 01:43:55 Војин Грубач
    Господине Ћосовићу, прича о томе шта су били нечији преци је прича која је унапријед промашена. А у контексту такозване окупације и назива рајетин, илити роб, је потпуно депласирана. Свака власт је окупаторска, а некада су домаћи окупатори гори од иностраних. Ви робујете стереотипима. Рецимо, јако паметaн човјек којем су преци бити раја, или робови, представља виши степен вриједности за друштво од глупана којем су преци наводно носили оружје, па ето нису били раја или робови. Вриједност човјека се данас мјери другим параметрима од оних које ви износите. Што се тиче приче о племству које су признавали Венецијанци, морам вам напоменути да су и Турци имали кнезове на својим државним територијама који су били 

    |13.04.2012. 03:55:27 Anonimus  - Neuroni lose trpe studenu rusku zimu
    Aaaa, evo i tradicionalne svetosavske kuhinje.
    Kaze ovaj Gos'in drug da su Turci imali svoje knezove na Cetinje... U tih par puta sto su uspjeli doc na Cetinje i zadrzati se na par dana, Turci su uspjeli da ustolice Kneza, veli on... Vjerovatno su ga nasli medju onim silnim Cetinjanima koji su ih toplo docekali... I turski Knez je na Cetinje stolovao... koliko sati (sic)?
    I cisto iz radoznalosti: primate li honorar za pisanje i na ovom portalu lise onog Gos'inog?

    |13.04.2012. 21:35:25 Војин Грубач
    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/odcrnojevica_dopetro vica/cg_od_pada_crnojevica_do_vladike_danila_petrovica.htm
    Dr Gligor Stanojević:   CRNA GORA OD PADA CRNOJEVIĆA DO VLADIKE DANILA PETROVIĆA
    Дакле, ео једног текста црногорског историчара који говори о паду подловћенске Црне Горе под Османлије, али и осталих територија у оквиру данашњих граница ЦГ. Нема потреба да га коментаришем

    |13.04.2012. 16:49:26 anonimni 666  - Anonimus
    Misliš li to na Војин Грубач, osnovnu jedinicu za crnogoromrsce. Koliko mrziš CG-u =100 Грубач je maksimum mržnje na skali mjerač mašine.

    |14.04.2012. 00:45:00 Војин Грубач
    Господине 666, уопште не сумњам да и Црногорцима који говоре српским језиком, или онима који су вјерници Митрополије независно којим језиком говоре, или који се било како изјашњавају а не гласају за СДП са лакоћом лијепите етикете. Е сад, то вријеме етикета је давно прошло. Него, компјутер у шаке па напишите неки текст гдје ћете у мало опширнијој варијанти изнијети све своје политичке проблеме и дилеме. Па да коментаришемо и видимо колико сте јаки у тој дисциплини.

    |13.04.2012. 03:52:49 Miroslav Ć.  - Siniša Smiljić vojvoda Paštrovački ?!?!
    Potpuno se slažem sa ovim: "Рецимо, јако паметaн човјек којем су преци бити раја, или робови, представља виши степен вриједности за друштво од глупана којем су преци наводно носили оружје, па ето нису били раја или робови."
    Ali Siniša Smiljić svoju pamet nije ničim dokazao, nego glumi viteza, pa je meni glupo da jedan potomak rajetina predvodi potomke vitezova u nečemu kako je sam rekao da ne može više da "garantuje mir".
    Znači, neka pamet dokazuje na drugo mjesto, a neka ne glumi viteza, kad mu niko nije bio vitez.
    Nijeste odgovorili na pitanje, što bi se desilo da ja u Beogradu, u vašoj matici zaprijetim, i to sa grupom ljudi narušavanjem mira?
    |13.04.2012. 23:55:11 Војин Грубач  - Витезови и рајетини
    Господине Ћосовићу, не знам шта би се десило да у Београду запријетите са групом људи нарушавањем мира, али да ја будем ту присутан ја бих се смијао уколико не би били оправдани разлози за то нарушавање мира. Уколико би били оправдани разлози, придружио бих се протестантима.
    Рекли сте да ми је Београд матица, што је погрешна претпоставка. Наиме, нису ми државе и градови матице већ је моја матица моје друштво у којем се лијепо одјећам.
    Што се тиче флоскула о потомцима рајетина и витезова, не падам на те генерализације јер је међу витезовима било рајетина а међу рајетинима витезова. Ево вам примјер, данас је комплетно грађанство Црне Горе једна интересантна група рајетина, међу којима има ријетко покоји витез.

    |13.04.2012. 03:55:53 jovan
    Upravni sud nije presudio da je Smiljic nevin, no da je procedura njegove deporacije bila nezakonita. Sud ce ukazati na zakonitu proceduru deportacije i Smiljic ce ponovo biti deportovan po zakonitoj proceduri. Dakle, ne zaboravljajte sustinu, a to je da je Smiljic radio nesto nezakonito i zato ce biti kaznjen!

    |13.04.2012. 10:47:46 Miroslav Ć.  - Bezvrijedni crnogorski sudski kadar
    Sve u svemu, pošto je Siniša Smiljić izjavio: "Mi više ne možemo da garantujemo mir na Svetom Stefanu..." naš sud mu je to odobrio i dozvolio da može da naruši mir na Svetom Stefanu i bilo đe u Crnoj Gori. Mislim da Džibuti ima bolji sudski kadar od Crne Gore, ni malo se ne šalim.
    Bar svaka druga presuda naših sudova je lišena svakog smisla i rezona.

    |13.04.2012. 23:56:21 Војин Грубач
    Господине Ћосовићу, судови у Црној Гори су генерално гледано несолидни. Међутим, ако би се судови мијењали по вашем виђењу ствари они би били још гори, јер би личили на инквизицију. Колико разумијем ви сте за то да будете идеолошки кадија, то јесте и да тужите и да судите, а те двије инстанце су у цивилизованим друштвима одвојене.

Prilog, kompletan tekst na koji se polemika odnosila...

 
Upravni sud poništio odluku o deportaciji paroha Smiljića
12. april 2012.

Upravni sud je donio presudu kojom su poništena rješenja MUP-a Crne Gore o deportaciji paštrovskog paroha Siniše Smiljića u BiH i izrečenoj mjeri od godine dana zabrane ulaska u Crnu Goru. Paroh je 28. juna prošle godine deportovan u tu zemlju zbog navodnog remećenja javnog reda i mira. - Dobili smo presudu kojom je usvojena tužba koju smo sa advokatom Draganom Šoćem pripremili i uložili Upravnom sudu. Smatrali smo i više puta isticali da su rješenja MUP-a nezakonita. Upravni sud je svojom presudom potvrdio da je i prvostepeni i drugostepeni organ prilikom rješavanja u slučaju sveštenika Siniše Smiljića donio nezakonito rješenje tako što je pogrešno primijenio materijalno pravo, prekršio pravila postupka i pogrešno utvrdio činjenično stanje što smo u tužbi istakli, kazao je za Portal Analitika koordinator Pravnog savjeta mitropolije crnogorsko-primorske, paroh Velibor Džomić. On je dodao da već godinu dana tvrdi da su nezakonitim rješenjima prekršena prava paroha Smiljića i da je u tom slučaju, kako naglašava, pretpostavljena krivica a ne nevinost, kako to nalažu Ustav i zakoni. - Upravni sud zaista se pokazao na visini zadatka i sa pravom je potvrdio i ovom presudom, kao što se nadam da će biti i ubuduće, epitet najobjektivnijeg suda u Crnoj Gori. Na ovaj način se pokazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kada je u pitanju sveštenstvo Mitropolije i drugih eparhija u Crnoj Gori, flagrantno i drastično krši zakone, kazao je Džomić. Javnost je do sada ostala uskraćena za informaciju da je prekršajni sud u Kotoru odbacio prekršajnu prijavu Smiljića zbog nedostatka dokaza da je on počinio bilo kakav prekršaj remećenja javnog reda i mira, dodao je on. Džomić je kazao i da je MUP dužan da po odluci Upravnog suda nadoknadi štetu zbog nezakonitog rješenja u slučaju paroha Smiljića. Paroh paštrovski Srpske pravoslavne crkve Siniša Smiljić u junu je deportovan iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu (BiH), čiji je državljanin, poslije upada grupe gradjana i ruskih novinara na poluostrvo Sveti Stefan grčkog zakupca "Adriatik propertiz". Policija je tvrdila da je Smiljić navodno ilegalno boravio u Crnoj Gori, odnosno sa lažnom turističkom prijavom. I ta tvrdnja je, kako ističe Džomić, utvrdjena kao neistinita.