Thursday, February 23, 2012

Спортисти и пит- бул перфоманс

недеља, 19 фебруар 2012 07:19 Војин Грубач

Недавно завршени велики спортски догађаји, у којима су успјешно учестовали репрезентативци Србије и Црне Горе изазвали су праву лавину коментара на рачун ових истинских спортских хероја, њиховог поријекла, као и свеприсутних навијача.
Рецимо, колумниста “Аналитике” Михаило Радојичић је у свом тексту “Навијање без граница” овако дотакао тему навијања: “Толико смо се усавршили у навијању за друге да се ласно може препознати одкуд нам пуца кад побјеђујемо а одакле стижу плотуни кад губимо. Кад наши побиједе ту и тамо се огласи понеко, а кад губе- Црном Гором само што не одјекује артиљерија.” Један други коментатор, иначе идеолошки истомишљеник Радојичића, је послије недавно завршене ватерполо утакмице Србија- Црна Гора рекао сљедеће: “Ко је крив што нам први тим Црне Горе узимље злато, а нама оставља сребро- за други тим Црне Горе? Зашто Ђоковић, Ивановић и Јанковић не играју за Црну Гору и машу нашим бојама по свјетским турнирима?”

Ако сублимирамо ова два коментара питање је јасно- зашто врхунски спортисти који су рођени у Црној Гори или су поријеклом из ње успјешно играју за Србију, те зашто многобројни грађани Црне Горе навијају за српску репрезентацију и њене спортисте? Најпростији одговор на ово сувишно питање је- неотуђиво право сваког грађанина је да слободно може изабрати репрезентације или тимове за које ће навијати, па чак и играти!

Слободна воља српских спортиста


Подгоричке "Вијести" су у једном свом давнашњем коментару подсјетиле да је одбојкаш Милош Никић (рођен на Цетињу) “трећи велики таленат из Црне Горе који је одлучио да игра за Србију”, а да су прије њега то урадили кошаркаш Александар Павловић (рођен у Бару), “који је већ постао НБА звијезда”, као и “један од најталентованијих свјетских ватерполиста” – Новљанин Андрија Прлаиновић. У том коментару лист предвиђа да ће одговорни за такво стање највероватније сада "прати сопствену кривицу оптужбама на рачун младих спортиста како су издали своју државу".

Приликом праћења недавно завршеног Европског првенства у рукомету, које се одржавало у Београду, “Вијести” су нам “откриле” да су у сјајној, сребрној репрезентацији Србије играли Никшићанин Иван Никчевић на мјесту лијевог крила, као и Мојковчанин- голман Дарко Станић.
Није без интересовања у црногорским медијима пропраћена и информација да је бивша црногорска репрезентативка, Новљанка Дарија Поп, била побједница овогодишњег пливања за богојављенски крст, које је организовано на Сави код Шапца. Да напоменем, осим споменутих спортиста у репрезентацијама Србије наступају и ватерполиста Слободан Никић, бивши одбојкаш “Будућности” Саша Старовић, као и одбојкашица Силвија Поповић, рођена Никшићанка!

Програмирани Ophisaurus apodus

Узроци због којих ови спортисти играју за Србију дјелимично се налазе у официјалној антицивилизацијској државној идеологији, у вези које је и предсједник Црне Горе Филип Вујановић направио осврт у једној изјави гдје је споменуо потребност, или неопходност, борбе против црногорског шовинизма. Да не бих нашироко опсервирао ову тему, даћу једноставни примјер који се недавно десио у ауторском тексту некаквог “Јанка Вујовића” објављеном у Гласу Чепурака. Дакле, у овом званичном службеном листу идеологије данашње црногорске власти десио се несвакидашњи груби инцидент. У тексту ”Четири разлога за мржњу Јова Капичића” фантомски аутор је рекао сљедеће: “Српска рука је завучена дубоко у Црну Гору. Најгори Срби на свијету су они Црногорци који се осјећају на Србе. Издржаће он и ову Црну Гору и Србе у њој, којом се сигурно у овом тренутку не поноси ниједан Црногорац. “

Послије оваквог излива званичне, неконтролисане шовинистичке мржње намеће се питање – не зашто не играју, већ како је могуће да је уопште ико од црногорских спортиста остао да игра у репрезентацији овако идеолошки унеређене државе? Поготово када знамо да међу садашњим црногорским репрезентативцима има јако много тих “најгорих Срба на свијету”, као, рецимо, у ватерполо репрезентацији Боке Которске, која игра у црногорским дресовима. Или тај испад мржње треба посматрати кроз призму успјеха сјајне црногорске атлетичарке Марије Вуковић, рођене Книњанке? Ово тим прије што у пежоративном изразу “Црногорци који се осјећају на Србе” аутор указује да су проблематични и Црногорци који се осјећају (воњају, заударају, или како?!) на- српски језик, Цркву, љубав или поштовање према сусједној држави?!? Што се мене тиче, нема сумње да је овај текст писао анонимни “оphisaurus apodus” програмиран идеологијом Kатунског Гебелса, лика који воли да присуствује утакмицама црногорске репрезентације, независно што у њој играју инкриминисани “најгори Срби на свијету”...

Издаја државе!?

Дакако, Ранку Кривокапићу, као политичком алпинисти који осваја највеће и најљуће шовинистичке врхове, управо ти “национално неподобни” спортисти дођу као шерпаси које треба само искористити на одређеној етапи замагљивања суштине проблематичне државне политике вријеђања грађана. Ипак, таква извитоперена идеологија му није сметала да се у Нишу темељно избламира, подстичући присутне неспортске навијаче из своје странке да ватерполисти Андрији Прлаиновићу скандирају да је издајник. Свакако, намеће се конкретно питање- а ко су такозвани спортски издајници било које државе? Да ли они који играју за другу државу, а не за ону у којој су рођени?
Елем, да ли су тада црногорски репрезентативци Марија Вуковић и Денис Шефик такође издајници држава у којима су се родили? Да ли су издајници својих држава кошаркаш Омар Кук, боксер Дејан Златичанин и рвач Олег Немечко, који су добили држављанство Црне Горе да би се спортски надметали у црногорском дресу? Да ли је издајник Црне Горе тенисер Борис Раонић који игра за Канаду? Или аустралијски пливач Матија Јауковић, Црногорац који не спаде у групу оних који се “осјећају на Србе”, како то тумаче опскурни ликови Побједе? Наиме, велику жељу и помуду талентованог Матије Јауковића да плива за Црну Гору на Олимпијским играма у Пекингу онемогућили су црногорски спортски функционери, који су умјесто њега повели са собом сестре од тетака и браћу од ујака на колоритни кинески шопинг.

Идеолошки пит- бул перфоманс

Необично је интересантно да главни промотери несувисле идеологије не знају шта им је чињети, те зато од њих и слушамо свакодневне јадиковке, а паралелно и нове наступе неартикулаисаног бјеснила, што се и видјело у дотичном тексту Радојичића. Јер, зар није логично да идеологија која кроз Глас Чепурака јасно говори о “најгорим Србима” и Црногорцима “који се осјећају на Србе” закономјерно доводи до одласка спортиста из Црне Горе у друге државне репрезентације, гдје ће као минимум цијенити њихова лична осјећања и сјајне спортске доприносе?
За све доборнамјерне је то логично, али за носиоце шовинизма није! И зато се дешава чудна ситуација гдје сљедбеници Катунског Гебелса неодољиво подсјећају на несретног пит- бул теријера којем је приликом тренинга шкљоцнула вилица, па сада безнадежно виси на некој подераној аутомобилској гуми окаченој о дрво, и са те необичне перспективе тужно гледа на околиш који му се подсмијава, навијајући за неки други тим који је недодирљив јер је изван домета те "питбуловске идеологије".

Јозеф Штиглиц: Како је ММФ уништавао државе!

уторак, 07 фебруар 2012 09:40 Двери Српске

Преносимо текст угледног светског економисте Јозефа Стиглица о четири начина на која је ММФ уништавао земље које су му се обраћале за помоћ. Резултате деловања ова четири корака наши грађани могу да препознају и на својој кожи. Оно што следеће можемо очекивати је све веће и веће смањивање социјалних давања…
Четири корака до проклетства
Перфидно смишљени сценарио је следећи:

Прво се сними и детаљно анализира привредно и кадровско стање сваке државе која затражи финансијску помоћ за свој развој или опстанак. Након тога, Светска банка за обнову и развој влади дотичне земље уручује истоветан типизирани програм који садржи четири обавезна корака.

Први корак: Приватизација

Прво што влада земље-жртве треба неодложно да спроведе је приватизација, а посебно великих јавних и кључних индустријских подузећа која чине кичму привреде једне земље.

Уместо да се аргументовано успротиве захтеву за хитну продају јавних подузећа многи су политичари пожурили да спроведу радосну (рас)продају електропривреде, нафтне индустрије и водопривреде као својеврсни императив.

Да би ућуткали трезвене критичаре таквог непромишљеног поступка којји има тешке и далекосежне посљедице, они се позивају на императивне захтеве Светске банке за обнову и развој. „Можете видети како им се разогаче очи на могућност добијања провизије ако се у процени вредности имовине великих јавних и кључних индустријских предузећа скине која милијарда или бар неколико стотина милиона долара“ – каже професор Стиглиц.

Други корак: Либерализација

Након кампањски спроведене приватизације обавезно следи доношење законске регулативе о либерализацији тржишног капитала. Тај потез, теоријски посматрано, омогућује инвестицијском капиталу несметан улазак и излазак из земље. При томе, како показује искуство, у „земљу-жртву“, улази релативно мало капитала, а кудикамо највећи део расположивог капитала на „законит“ начин несметано излази из земље.

Тај процес извлачења капитала је у економији познат под именом „круг врућег новца“.

Новац или, тачније речено пљачкашки капитал улази у „земљу-жртву“ првенствено ради шпекулација некретнинама и валутом, а затим попут плашљиве дивљачи, бежи главом без обзира већ на први знак надолазећих невоља које би могле било како угрозити његову сигурност. У том паничном бегу капитала, државне резерве могу да „пресуше“ за само неколико дана.

Након таквог вешто инсценираног бега капитала, ММФ обавезно тражи од владе „земље-жртве“ да одмах драстично повећа каматне стопе на 30, 50 или чак 80% како би велике светске шпекуланте привукла на поврат исисаног државног капитала.

„Резултат таквог потеза владе, која најчешће нема другог излаза, је предвидљив“ – каже професор Стиглиц. Астрономске каматне стопе, свакако, брзо привуку одбегли капитал, док с друге стране оне системски разарају индустријску производњу и дефинитивно исушују националну ризницу „земље-жртве“.

Трећи корак: Тржишно одређивање цена

Тада ММФ „земљу-жртву“ која је на издисају хладнокрвно увлачи у трећи корак – тако звано „тржишно одређивање цена“. То је леп израз за драматично подизање цена хране, енергената, воде и осталих комуналних услуга. То, дакако, не значи и подизање цена рада (плата и осталих накнада по основу рада) и пензија. Тиме се, у првом реду, драстично руши већ ионако низак животни стандард становништва те осетно подижу пословни трошкови у већ добрано посусталој привреди. Убрзо након тога, према већ добро уиграном сценарију, следи и завршни четврти корак.
Четврти корак: ММФ-оф протест
Тим протестом је „земља-жртва“ дословце бачена „на колена“ и „de facto“ се налази пред извеснијим привредним и економским уништењем. У тим драматичним околностима, ММФ из ње злочиначком хладнокрвношћу извлачи и последње капи крви. Програмирано појачава „ватру“ и подиже социјалну температуру док напокон „цели котао не експлодира“. Тиме је отворено и само предворје пакла.

Еклатантан пример за то је Индонезија 1998. којој је ММФ безобзирно укинуо субвенције за храну и гориво за сиромашно становништво, након чега су широм земље букнули жестоки протести и немири.

У том погледу је, такође, поучан пример Боливије у којој су прошле године избили велики немири због драстичног повећања цене воде. Вешто програмирани и прецизно темпирани ММФ-ови протести, као својеврстан знак узбуне, узрокују нови масовни бег капитала из „земље-жртве“, а неретко доводе и до стечаја владе у тој земљи.

Такав, све изразитији привредни пожар и колапс има и своју светлу страну, наравно, само за безобзирне стране власнике капитала. У таквој безизлазној ситуацији они могу по смешним и симболичним ценама откупити преосталу имовину „земље-жртве“ у паничној распродаји. По том перфидном обрасцу већ је у посљедњим деценијама у земљама Трећег света створено много земаља-губитница. При томе су једини победници увек биле моћне западне банке које у бездушном лову за капиталом не презају ни пред чим.

(текст у оригиналу на енглеском језику: Joseph Stiglitz: „IMF’s four steps to damnation“, април 2001.)

Sunday, February 5, 2012

Виртуални сексуални “гигант”- Шеки Радончић

субота, 28 јануар 2012 19:48 Војин Грубач

Све примитивнији балкански новинар Шеки Радончић је на порталу “Аналитика” недавно објавио крајње неозбиљан, петпарачки ауторски текст под насловом “Вријеђање геноцидне творевине.” У том тексту, који је његова реална лична карта, се налази и ова порно-реченица:”Ни Ђукановић ни Кривокапић ваљда нијесу такве пичке да им најбоље писце хапсе лидери непријатељских држава.” “Најбољи писци”, “лидери непријатељских држава”, ко су они?

Елем, три дана касније исти тај текст Шеки Радончић објављује у сарајевском “Дневном авазу” са насловом- “Хајка из српске Спарте: Ни Ђукановић ни Кривокапић ваљда нијесу пич.. да им писце хапси Тадић.” Да се разумијемо, Радончић је очигледно под “непријатељским државама” подразумијевао Србију и Републику Српску, а Тадића и Додика “непријатељским лидерима”. На другој страни, малoтиражног улцињског скрибомана, који позива на тероризам а потом скандалозно себе пореди са Салманом Руждијем, је прогласио” великим писцем”?! Дакако, све је то легитимно, али и несврсисходно. Да не говоримо о очигледном контраефекту дотичне чудне приче, која се на овом детаљу није завршила.

Срби и ”Србољуби” у истом кошу

Наиме, у том тексту Радончић је, називајући црногорског опозиционог политичара Кочу Павловића четником, рекао сљедеће интересантне ствари: “У име свеколиког српства Србољуб Коча Павловић оптужио је Андреја за тероризам, ..., србољубљиви Коча Павловић ће бити упамћен као прсли политичар који је тражио хапшење великог писца…”

Тако је Коча Павловић у ретроспективи Шекија Радончића постао "србољубиви Србољуб", а по аутоматизму- четник приде. Очигледно, у Шекијевим очима је србољубивост, или љубав према Србима, “забрањено воће”. Самим тим, овако конципирани, недвосмислени, параноидни анимозитет према српском народу Радончић третира нормалним и пожељним стањем ствари, појава и процеса. У продужетку идеје, он додаје и нетрпељивост према грађанима других националности који су “србољубиви”(?!), а које ставља у исти “српски кош”, проглашавајући их, ни мање ни више, него “четницима”.

А шта треба радити са свим тим “четницима”, Радончић предлаже овом реченицом тог текста: “Стога ме неће изненадити ако Андреј ускоро напише: „Што сте на ме дигли хајку, четничку вам јебем... оца“.

Ова реченица, којом новинар Радончић пријети “сексуалним ратом” ме је дефинитивно довела до смијеха. Тим прије, што Радончић позива Никлондруидиса да буде тај "историјски лик" који ће објавити овај необични, нетрадиционални сексуални рат. Па добро, нека им буде, рат се прихвата! С једне стране ће бити сексуални гигант Шеки Радончић, а с друге стране мушка популација Срба на Балкану, што је неких четири милиона појединаца, и приде бар пар стотина хиљада “србољубивих мушкараца” других националности.

Сексуални експеримент

Да би се нетрадиционалне сексуалне и политичке фантазије господина Радончића свеле у границе нормалних могућности овог претпостављеног сексуалног гиганта, најбоље би било да Радончић буде учесник интересантног експеримента. Рецимо, да четири милиона пута скине гаће, стави презерватив, својеручно “одради” секс са мрским противником до свеобухватног и опширног оргазма, а потом да оде под туш, и поново “на радни задатак”.

Секундант у том вишемилионском процесу самозадовољавања сексом са “четницима”, безопасним процесом виртуалног “насиља” над претпостављеним противником, би могао и морао бити нико други до малотиражни и шовинизирани писац из Улциња. Он би нам на крају тога исцрпљујућег процеса рекао- колико десетина година је било потребно Шекију да приведе крају своја херојска политичка “напаствовања”. Додуше, да би најбољи савјетник Ранка Кривокапића био темељно заузет радним процесом, могао би повремено мјесто подвига- просторију Црногорског хелсиншког комитета( ЦХК), којег је члан управо Радончић, повремено попрскати освјеживачем ваздуха, и однијети потрошене кондоме Шекија у музеј реалних достигнућа ове организације за заштиту људских права.

Елем, у поступку трајања овог "драматичног процеса" борбе Давида и Голијата- хронично незапослени и лијени предсједник ЦХК Слободан Франовић би држао свијећу ради штимунга, а комплетно руководство СДП, на челу са Кривокапићем, пружало недвосмислену политичку подршку из публике. Или би се десила сцена гробне тишине, као у роману “Горила- Загрљај Париза” од Душана Савковића, гдје су се у једној сличној јавној сексуалној представи за изабране Парижане- са сцене “чули само уздаси и покоји прдеж”!?

Како убрзати крај “сексуалног рата”?

Збиља, а како временски скратити тај мукотрпни, експериментални "рад" новинарског “хероја” провидне идеологије? Да се не би десило да Радончић премине природном смрћу, у дубокој старости, зауставивши се од укочености мишића на тромилионском скидању доњега рубља? Елем, да би се процес виртуалног вишемилионског Шекијевог секса убрзао, добро би било да свога мученичког колегу Николаидис узбуђује цитатима из својих скрибоманских текстова. Рeцимо, да му чешће понавља овај дио из “Мимесисa”: “Православље у Црној Гори смрди као кужна лешина, све до неба. Паства је, као и свуда, злочиначка.”

Додуше, ако би Николаидис периодично цитирао изјаве Шекијевих "свједока" против Слободана Пејовића, у вези којег се Радончић хвалише на сва звона да га је успио од спасиоца Бошњака направити “жестоким прогонитељем Муслимана и ратним злочинцем”, то би се виртуални секс Радончића могао додатно скратити. Ипак, питам се- да ли би и то убрзавање било довољно за човјека који се “нагутао литературе” Никлондруидиса, те је непотребно изгубио све реалне орјентире?

Идејна “штикла” и ехо покојне идеологије

понедељак, 02 јануар 2012 20:23 Војин Грубач

Према понашању одређених министара у Влади Црне Горе скоро па да се може констатовати да је наступило вријеме очигледног, темељног, распада уставног и правног система у Црној Гори. У том смислу не би било чудно да се у овој 2012. години деси да црногорски министар финансија Милорад Катнић потпуно укине Врховни суд Црне Горе, а министарка науке Сања Влаховић предочи декрет којим се укида Црногорска академија наука и умјетности. Наиме, ти министри управо и спроводе активности на достизању тих циљева, само што се нису одлучили да иду директним, већ заобилазним путевима.

Насртаји на Матицу српску

Невладина организација Матица српска је простор за планирану књижару у Подгорици закупила од Аутомото савеза Србије. АМСС је тај простор добио правоснажном одлуком Врховног суда Црне Горе 22.12.2010. године. Након што је Управа за некретнине донијела одлуку да се АМСС упише у катастар као власник простора, ту одлуку је поништио министар финансија Милорад Катнић?! Не само да је министар Катнић, као представник извршне власти, грубо нарушио одлуке највише судске инстанце у Црној Гори, већ је то урадио и Oсновни суд у Подгорици који је дониo очигледно противзакониту одлуку да се АМСС, а самим тим и НВО Матица српска, иселе из својих просторија.

Иако је по по Члану једанаест Устава Црне Горе власт подијељена на законодавну- коју врши Скупштина, извршну- коју врши Влада и судску власт, у овом случају одлуке Врховног суда Црне Горе не поштује нижа судска инстанца и извршна власт у лицуминистра финансија Милорада Катнића. Дакле, нема сумње, у Црној Гори се власт не врши по Уставу и законима који из њега слиједе, већ у паралелном систему који има своје криминогене, извануставе принципе.

Проблеми деградације аутономије ЦАНУ

Проблем са којим се суочава Црногорска академија наука и умјетности је сличне природе. Наиме, ова организација је по суштини постојања апсолутно аутономна или, тачније, по дефиницији - “самостална установа са својством правног лица, којом самостално управљају њени чланови”! Министарка науке Сања Влаховић је то право аутономности “забола” своју “штиклу”, па је по њеној иницијативи предложен нови Закон о ЦАНУ који је на нивоу потпуног апсурда. Наиме, по том закону се Академија радикално мијења вољом једне министарке, потпомогнуте натполовичном већином посланика у Скупштини Црне Горе, не питајући при томе саму Академију и академике- да ли то жели или не!

Ипак, ако сте помислили да је министарка Влаховић принципјелна у руинирању и деградацији Академије морам вас демантовати. Наиме, да ова госпођа у рушилаштву има и одређену демократску ширину и концепцију- у том Закону о ЦАНУ би писало да свака натполовична већина Скупштине Црне Горе може мијењати Закон о ЦАНУ и персонални састав њених академика. Дакако, уз претходни предлог било које будуће министарке или министра.

Нећете вјеровати, она је у новом Закону о ЦАНУ поново предложила пуну аутономност те организације, гдје пише- “ Академија је самостална установа са својством правног лица, којом самостално управљају њени чланови”!?! Неадекватно чудо, зар не? Елем, министарка Влаховић је изгледа уобразила да је некрунисана свевременска Богиња свих академских институција у Црној Гори, а не министар једног ресора у Влади. Јер, како другачије тумачити њену идеју да има министарско право укинути аутономију ЦАНУ, потом је радикално и назадно измијенити против свих правила демократског понашања натполовичном већином посланика у парламенту, а затим јој “великодушно дати” или “вратити” аутономију?

Хајдучка логика једне владине ”штикле”


Да је прва министарска штикла Црне Горе на линији нерезонског тумарања свједочи и њен предлог да се једнонационална невладина организација под називом ДАНУ хајдучким методом просто припоји институцији ЦАНУ. Да је она у предлогу закона о ЦАНУ оставила могућност да се истим, ултимативним, методом и друге НВО могу припојити ЦАНУ, тај ненормални закон би имао неке елементе демократичности. Али,наравно да није! Просто, тада би ненормални закон био у границама “нормалне ненормалности”, што је недопустиво, изгледа?

Умјесто тога, она је у том закону предложила да одредницу „академија наука и умјетности” у свом називу не могу користити друга правна лица. Шта то значи? Врло јасно, министарка Влаховић је овом одредбом оцијенила да је било какво наредно “академско удруживање” неке НВО са ЦАНУ неприхватљиво и ненормално. У својој перверзној наивности, дотична министарка сматра да је ликвидирање одреднице “академија наука и умјетности” у називу било какве организације гарант да неки будући извитоперени министар, сличан њој, неће радити то што она ради. Интересантна порука сљедећој извршној власти вишенационалне државе, зар не?

Поништавање грађанске државе

Да се не би заобилазила тако неопходна конкретност мора се рећи да је НВО ДАНУ у свом досадашњем персоналном саставу препозната као једнонационална организација. Па чак и ту није била досљедна, јер у ту националистичку црногорску НВО нису могли ући академски грађани црногорске националности који говоре српским језиком, који су вјерници и поштоваоци Митрополије или су за демократску опцију заједничке државе са Србијом. Дакле, чак и у односу на црногорски национални корпус руководиоци НВО ДАНУ су били ригидно шовинистички настројени. Шовинизам према дјеловима своје нације је заиста нешто оргинално, необично и чудно. Елем, шта тек тада мисле о другим народима?! Адекватни примјер у том смислу је био невјероватно приземни “Црногорски књижевни лист” у власништву оснивача ове антиграђанске НВО, која се необично допада министарки Влаховић. Горег памфета у историји Црне Горе никада није било, нити се ишта слично појавило у ближем и даљем окружењу.

Оно што данас раде министри Катнић и Влаховић представља, у својој провидности, један необични ехо покојне идеологије заточене у пећини антицивилизацијских бестијалности прохујалих времена. Ови министи желе и даље да пливају на тим идејама, иако је то сасвим погрешно. Ипак, ако им се Црна Гора не свиђа као грађанска држава то је само њихов проблем, и њихова ноћна мора! У том случају, ако продуже на исти начин, у скорој будућности једини излаз ће бити у националној конфедералности скоро сваке институције државе, а то им се сигурно неће свидјети. Свакако, њихова је воља да бирају опције и носе одговорност, само нека се потом не јадају и не жале, сами су трасирали такав пут у предвиђено лошу будућност!

Хајка историчара - башибозука

недеља, 18 децембар 2011 22:39 Војин Грубач

Јуна мјесеца ове године је у Новом Пазару основана НВО Бошњачка академија наука и умјетности (НВО БАНУ). Главни иницијатори ове идеје, а сада и “академици” те институције, су била два вјерска исламска поглавара, ефендије- муфтија ИЗ Србије Муамер Зукорлић и реису- л- улема ИЗ БиХ Мустафа Церић.

Сједиште ове организације ће бити не само у Новом Пазару, већ и у Сарајеву гдје постоји државна Академија наука и умјетности БиХ (АНУ БиХ). Ипак, нема неких назнака да ће се АНУ БиХ “обједињавати” са НВО БАНУ, основаној на вјерско- једнонационалној основи. Зашто је то тако, могуће је да треба питати историчара Шерба Растодера, који је експресно постао академиком управо те НВО БАНУ, а сада и чланом њеног Сената? Да напоменем, господин Растодер је као “академик” НВО ДАНУ један од јарих присталица хајке да се та невладина организација “обједини” са Црногорском академијом наука и умјетсности (ЦАНУ ).

Позиција Растодера из авлије БАНУ

Ево шта каже историчар Растодер о тек основаној НВО БАНУ: „Бошњачка академија наука и умјетности није идеална, али је свакако прва кровна институција Бошњака на овим просторима“!

Своје мишљење о официјалној АНУ БиХ, коју погрешно назива “босанском”, он је формулисао овако: “За разлику од Босанске академије, која је државна институција и која, у погледу односа према прошлости, садашњости и будућности БиХ, представља скуп три потпуно различите и међусобно искључиве концепције, Бошњачка академија нема ту врсту проблема… Босанска академија је наводно институција сва три народа, али је у њој слобода стваралаштва лимитирана и у њу не улазите по академским мјерилима, него по националном кључу. “

Интересантно, Растодер замијера АНУ БиХ да се у њу улази по националном кључу, да академици те државне организације “носе гријех” због различитих политичких размишљања, те да се у њу улази без довољних академских знања. Ипак, занимљиво је да се у новопазарску НВО БАНУ, чији је постао члан, такође улази по националном кључу, али једнонационалном и вјерском- исламском. Дакле, није у питању кључ, већ тип кључа за “браву” Растодерових необичних размишљања и интересантних, провидних, порива.

Поруке Растодера из плићака ДАНУ

Да напоменем, НВО ДАНУ, чији је члан историчар Растодер, се стварала слично новопазарској “академији”, по једнонационално -идеолошком кључу. У њој није било мјеста за академске грађане српске националности, Црногорце који говоре српским језиком, вјернике Митрополије, као и за оне који нису изричито за државну независност Црне Горе.

На другој страни, у ЦАНУ је ситуација сасвим другачија, јер се међу њеним академицима налази и пет чланова НВО ДАНУ, али и дјелимични истомишљеници те НВО, као што су Љубиша Станковић, Предраг Мирановић, Ђорђије Борозан, Веселин Вукотић, Драган Вукчевић, Чедо Вуковић, Нико Мартиновић, а донедавно и покојни Мијат Шуковић, који је био чак потпредсједник ЦАНУ.

Ипак, и поред чињенице да у ЦАНУ постоје академици разних убјеђења, националности, историчар Шербо Растодер је изјавио сљедеће: “Бојим се да је за већину академика ЦАНУ карактеристичан, најблаже речено, амбивалентан однос према Црној Гори; тај однос је обично исказан гусларском реториком, лишеном било какве научности. Чини ми се да је прилично неморално примати плату и бити члан академије наука државе коју у суштини не признајете… Констатујем да се у ЦАНУ се не улази по дјелу, него по критеријумима које нећу и не могу да испуним… Отпор који се појавио обједињавању је очигледан израз страха да би та институција коначно могла постати „црногорска“ и да њено лажно представљање даље не би било могуће…”?!

Историчар Растодер се оклизнуо оваквим конструкцијама, јер је јасно да овај несвакидашњи лик жели преобразити ЦАНУ у складу са својим ригидним, и зашто не рећи- антицивилизацијским идеолошким конструкцијама. Ова агитпроповска изјава, зачињена личним увредама чланова ЦАНУ, улази у домен непоштовања слободе личности и њеног права на сопствени став. Испада овако - Ко не мисли као Растодер, тај је гуслар, у пежоративном политичком смислу те ријечи! Дакако, претпостављам да историчар Растодер сматра да и пензионери, љекари, радници,..., такође не могу примати своје пензије и плате од “државе коју не признају”, као ни академици? Да није приликом ове изјаве консултовао мишљење својих колега из БАНУ, господу Зукорлића и Церића, који су му предочили шта је европејство а шта не?

Преображај друштва!?

Да Растодер не поштује нити лична осјећања грађана Црне Горе, свједочи ова изјава дата за часопис ДАНИ: “Дјелује парадоксално, али, судећи по добијеним резултатима пописа, испада да, шест година након проглашења државне независности, у Црној Гори јача српска свијест. Искрено, као припадник мањинског народа, волио бих да је број Црногораца на априлском попису прешао 51%...”

Елем, како се види г. Рифат Растодер не би желио само преобразити ЦАНУ, на коју је отпочела приземна хајка из свима познатог неозбиљног дворишта, већ и национална осјећања грађана Црне Горе. Успут и српски језик , Митрополију црногорско приморску, иако не припада православном вјерском кругу, нити говори српским језиком.

Изгледа да г. Растодер воли да претјерује, те да се превише унио у трансформацију свога окружења. И то не само оног којем у националном и вјерском погледу припада, што је логично, већ понајвише преображају онога којем уопште не припада и према којем гаји висок степен нескривеног анимозитета, што је нелогично. Нема сумње, таквим недоличним понашањем, којег је унио и у своју личну “историјску науку” Растодер је руинирао скоро све своје историјске списе, те од њих направио својеврсну фарсу, некакав оријентални историчарски башибозук.

Правила, или како?


Растодер мисли да дио чланова НВО ДАНУ, који није примљен у ЦАНУ, треба да хајдучки уђе у институцију која, ма каква била, по озбиљности далеко превазилази имагинарне организације самозваних НВО академика. Ипак, претпоставимо да се у Црној Гори може основати НВО Рашка академија наука и умјетности, или Српска академија наука и умјетности Црне Горе. Да ли би Растодер у том случају подржао идеју да се колективно и истим хајдучким начином чланови те, или тих НВО нађу у редовима ЦАНУ? Или, ако НВО БАНУ из Новог Пазара и Сарајева одлучи да има сједиште и у Црној Гори, што је правно могуће, да ли би и они требали бити колективно примљени у ЦАНУ? Или је у својој осионости историчар Растодер заборавио да се многе ствари на Балкану не могу радити на начин који он приземно протежира? Ако јесте, тада треба превентивно припремити пилуле за смирење, јер ће закономјерно услиједити дуги периоди његових разочарења и фрустрација.

”Пацифисти”, милитаристи, профитери, лицемјери...

петак, 02 децембар 2011 22:39 Војин Грубач

Недавно сам, у шали, једног колегу, убијеђеног и искреног пацифисту, упитао –“Па, како тече борба вас, пацифиста, са бившим милитаристима, има ли каквих помака и новости”? “А то ти је исто”- одговорио ми је. Зачуђен, мислећи да сам слабо чуо, опет сам питао: “Шта је исто - бивши пацифисти и милитаристи”? Одговор је био кратак, рекао је – “Да”!

Елем, још се понегдје могу прочитати замјерке садашњој власти у Црној Гори због тога што је водила ратове деведесетих година прошлог вијека. Осврти су постали ријетки, и на нивоу су случајности. Та књига је, очигледно, с тачке гледишта политичке експлоатације ратова лагано и потпуно затворена. Задовољни су и “милитаристи” и “пацифисти”, јер су сви постигли своје вишезначне циљеве. Управо зато је, послије неких двадесетак година, потребан осврт на те догађаје да би се видио развој интересантније-пацифистичке приче.

Дубровник као примјер


Прије свега, погледајмо какве је невоље и последице изазвала војна операција око Дубровника житељима тога простора...

Према хрватским изворима, приликом борби око Дубровника погинуло је 193. хрватских војника и око стотину цивила. Материјална штета је била сљедећа- уништено 2 127 кућа, у потпуности је уништена сточна фарма код мјеста Груда, а у Црну Гору као »ратни плијен« одвезено око 650 музних крава. Из дубровачке АЦИ марине одвезена је 51 јахта, док их је 171 потпуно уништено. Зрачна лука »Дубровник« претрпјела је штету од око 25 милиона евра, …

Највећи отпор катаклизмичном догађању у вези тог града су пружили хрватска јавност и црногорски пацифисти. Елем, да је случај Дубровника био последње ратно разарање у ратовима деведестих- нема сумње да би он постао вјечни симбол варварства, због којег би деценијама и вјековима прстом указивали на нападаче. Наравно, све је било у рукама ратног руководства Хрватске, које је само требало да не уради ништа слично. Ипак, све је било иначе! Као паралелу рушилаштву у случају Дубровника нећу узимати хрватске ратне операције “Бљесак” и “Олуја”, које су за последицу имале етничко чишћење Срба из Хрватске и темељно разарање њихове имовине. Пандан је, ипак, ратна операција регуларне хрватске армије изван њених граница, на територији сусједне БиХ.Да напоменем, у случају Дубровника основна примједба је била ратовање на територији друге државе, као и претјерана ратна разарања.

Мркоњић Град као примјер

И тако, неке четири године послије дубровачке операције, приликом упада регуларне армије Републике Хрватске у дубину територије сусједне државе БиХ, један малени градић у Републици Српској– Мркоњић Град је силно пострадао. Ево посљедица тога разарања...

Према српским изворима, погинула су 364 човјека из тог града. Потпуно је уништено 3 644 куће и 700 станова, а оштећено додатних 6 017 стамбених објеката. Из предузећа су однешене све машине, а из кућа и станова темељно опљачкана имовина. Уништен је целокупни сточни фонд од 12 хиљада говеда, 70 хиљада оваца и 15 хиљада свиња. Општа материјална штета се процијењује на триста милиона еура.

И тако, намеће се питање, ако је било лоше страдање Дубровника, због чега је Хрватска исто то урадила са Мркоњић Градом, те на тај начин себе представила у улози варвара? Елем, тиме су се додатно потврдили антипринципи и лицемјерје које је присутно на балканском простору- гдје сваки народ броји само своје жртве! Гдје је граница, дакле, између пацифиста и милитариста на Балкану? Има ли је, те да ли је пацифизам био само блеф за наивне?

Коалиција пацифизма и милитаризма

И тако дођосмо до још једног чиниоца ове приче, који се назива- “црногорски пацифиста”. Тај пацифиста је оправдано био неоспорни противник ратног ангажмана око Дубровника, јер је глупост и неприхватљивост те операције чак и тада била евидентна. Наравно, осуда хрватске јавности упућена нападачима због свега што се дешавало око Дубровника је била исправна све до момента када је хрватска војска почела да чини сличне или горе ствари, послије чега је све то постало фарса.

Ако се погледа политичка сцена Црне Горе видљиво је да се бивши милитаристи и бивши пацифисти налазе у неодвојивој политичкој коалицији. То се могло десити само у једном случају - да црногорски пацифисти суноврате идеју пацифизма. То су с лакоћом и урадили.

Елем, свима је познато да је Црна Гора већ платила огромну ратну одштету за ратовање деведесетих коју није добио Дубровник, нити породице погинулих и рањених грађана Црне Горе пострадалих у тим ратовима. Ту, комплетну ратну одштету, су узели“црногорски пацифисти”, кроз функционерска мјеста, положаје у разноразним одборима предузећа, коришћење монопола приликом реализације приватног бизниса. У ту групу пацифиста, ловаца на ратну одштету, спада комлетна СДП и они бивши чланови и функционери ЛСЦГ који су жељели да наплате свoj пацифизам, што су и учинили. Нема сумње, сваки покушај преосталих, искрених пацифиста да било шта кажу у вези дубровачке операције само може довести до тога да се још боље и више наплате евидентни пацифистички плаћеници.

Супротност суштини пацифизма

Пацифизам је, по идеји - природни, хуманистички покрет противљења рату без обзира на његове циљеве, интересе и сврху. Пацифисти позивају друштво да све спорове рјешава мирним путем, договорима без обзира на околности, без икакве присиле, управо зато да се не би десио сукоб.

Из ове дефиниције је јасно да су искрени пацифисти не само антиратно орјентисани, већ превентивно морају радити на томе да се оштре супротности у друштву избалансирају и рјешавају договорима и консензусом. И ту долазимо до још једне интересантне димензије тзв. “црногорских пацифиста”. Наиме, нема никакве сумње да су данас управо институционално позиционирани “црногорски пацифисти” главни промотери политике уцјена, конфликта, као и духа недоговарања у Црној Гори. Они, који су некада били велики противници етничких прогона, данас су главни промотери етничких притисака и прогона у, да комедија буде већа, наводно грађанској држави која стреми ка ЕУ.

Елем, не само да су вишеструко наплатили, а и даље наплаћују, свој некадашњи антиратни ангажман које је доведен до фарсе, већ се директно супростављају сваком договору у Црној Гори, доводећи друштво и јавност на границу апсолутног пуцања. Управо зато, изгледа да је мој колега, који је споменут на почетку овог текста, био апсолутно у праву. У Црној Гори, изгледа, пацифисти и милитаристи су исто!

Изјаве НВО АА о инциденту Николаидиса и прислушкивању Матице српске у Подгорици

АА: Николаидис је и раније подстицао фундаменталисте на тероризам

среда, 18 јануар 2012 18:29 ин4с


НВО Академска алтернатива сматра да се такозвани књижевни опус Андреја Николаидиса генерално може сврстати у шовинизмом артикулисане списе, чија је сврха подстицање психички нестабилних особа на екстремизам и тероризам. Дакако, организације и појединци који данас стају у заштиту тога опскурног лика морали би да се потпишу испод његове прецизне изјаве о намјерама, коју је дао босанском порталу Урбан- Буг новинару Сеаду Врани. Наиме, на опаску новинара да се његово писање може третирати као подстицање на мржњу, Николаидис је одговорио: “Био бих почаствован ако би мој рад био инспиративан за било коју фундаменталистичку групу, било исламску или протестантску”! С обзиром на то да у бившој Југославији није било протестантских фундаменталистичких група, то испада да Николаидис има намјеру да његов опус буде инспирација исламском фундаментализму.

У том смислу је посебан допринос дао у својој књизи “Мимесис”, гдје је између осталога рекао:“Православље у Црној Гори смрди као кужна лешина, све до неба. Паства је, као и свуда, злочиначка.”

Ако Николаидис заиста сматра да је његов допринос развоју исламског фундаментализма, а што је потврдио порталу Урбан- Буг, прави пут, тада би реално требао преузети и одговорност за дјеловање организација и појединаца, чијим идеологом жели бити. Рецимо, поводом неадекватног понашање психички обољелог Мевлудина Јашаревића, који је недавно пуцао на амбасаду САД у Сарајеву, а који је очигледна жртва индоктринације особа сличних Андреју Николаидису, или самог Николаидиса.

Дакако, да је свога идеолошког ученика Мевлудина Јашаревића Николаидис бар мало бранио или оправдавао, он би доказао бар мало принципјелности у подршци коначном продукту своје идеје. Рецимо, могао је "у свом стилу" примјетити да је Јашаревић само "погријешио" зграду амбасаде, која је "требала бити" неке друге државе. Овако испада да Николаидис идеолошки потпирује људе склоне екстремизму и тероризму, а потом им послије терористичког акта елегантно окреће леђа, као да је у свему што се дешава у случају пројаве тероризма он апсолутно невин. С обзиром на то да није невин, то је ред и да одговара за своје намјере и екстремистичко дјеловање.


Предсједник Академске алтернативе

Војин Грубач

...................................

Академска алтернатива: АНБ у обавези да објасни скандалозно понашање праћења неистомишљеника режима

четвртак, 15 децембар 2011 22:52 ин4с


Прислушкивање предсједника УО Матице Српске у Црној Гори Владимира Божовића представља потврду да се Агенција за националну безбједност злоупотребљава као средство тортуре режима над политичким неистомишљеницима. АНБ је у обавези да се осврне на овај скандал, предочи лице које је дало наредбу за праћење др Божовића, мотиве такве активности, те да предостави информацију о периоду трајања прислушкивања. Нас конкретно занима - да ли је то праћење било у дужег трајања, односно од момента када је др Владимир Божовић основао НВО Академска алтернатива, као њен први предсједник?

Морамо напоменути да су у демократским друштвима приватност и право на различитост мишљења категорије загарантоване свим правним актима, укључујући и Устав државе. Умјесто да се АНБ бави истраживањем активности лица из домена криминалног миљеа, имамо случај да неко из врха власти жели АНБ трансформисати у недодирљиво тајно страшило намијењено узнемиравању талентованих и креативних грађана активних у невладиним организацијама. Управо зато, АНБ која је учестововала у пословима праћења др Божовића мора јавности дати темељно образожење крајњег циља оваквог дјеловања, супротстављеног законима, логици и здравом смислу.

Полемика: Војин Грубач, Мирослав Ћосовић и остали (Портал Аналитика)

Tekst u vezi kojeg je bila polemika je:

http://www.portalanalitika.me/dijalog/komentari/43448-stav-na-osnovu-kojih-injenica-spc-potrauje-crkvite-zlatica.html#JOSC_TOP

Војин Николајевич - Правила?

"U pravoslavlju je obavezno pravilo, jedna pravoslavna država, jedna crkva.."
Елем, тотални промашај! Тада би било Православних цркви колико и држава у ОУН!
Обавезно правило? Обавезно је оно што се прописује Уставом, а Уставом ЦГ није прописано такво правило. И Црна Гора није православна држава, ако нисте знали! Гдје сте прочитали да је Црна Гора православна држава? Овај теклст вам не би издржао критику основца, а не озбиљних грађана.

|23.11.2011. 20:47:58 Војин Николајевич - Православна држава

U pravoslavlju je obavezno pravilo, jedna pravoslavna država, jedna crkva,
Ево другог примјера који показује несувислост ове изјаве. Албанија је углавном исламска држава а постоји Албанска православна црква. Турска је исламска држава а Цариградска патријаршија чије је сједиште у Истамбулу има епархије и изван Турска на свим континетнима осим Африкие. Већином православне Бјелорусија, Моладавија и Украјина су под јурисдикцијом Московске патријаршије.

|24.11.2011. 00:55:26 Anonimus

Vecina pravoslavne Ukrajine je pod svojom (nepriznatom) pravoslavnom crkvom. Vecina Makedonije

|24.11.2011. 01:01:44 Anonimus

Vojine, pretpostavimo da su vasi podaci tacni. Moskovska patrijarsija ne negira postojanja ukrajinskog naroda. Ruski svjestenike nikada ne bi nazvao Ukrajince nakot ili djavoljom tvorevinom.
Ta crkva po Ukrajini ne spusta metalne crkve vojnim helikopterima, a pretpostavljam da postuje zakone drzave Ukrajine kad podizu nove crkve.
Sto se tice politickih govora nisam siguran da li postoji pandan Ristu Radovicu ili Veliboru Dzomicu

|24.11.2011. 09:42:56 danilo stojanovic

Vojine steta sto vas, inace briljantan, um zataji kada je u pitanju srpstvo. Da ponovim vasu prvu recenicu: "U pravoslavlju je obavezno pravilo, jedna pravoslavna država, jedna crkva," Zatim, u pokusaju da to negirate, navodite primjere Albanije i Turske - koje nijesu PRAVOSLAVNE DRZAVE!!!. Dakle autor pominje to pravilo u kontekstu vecinski pravoslavne drzave. A vi?
Drugo: Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina su se tek nedavno politicki osamostalile i Moskovska Patrijarsija (bas kao i SPC u CG) cini sve da zadrzi svoj primat nad "njenim stadom" - racunajuci na ono drugo pravilo "cije su ovce njegova je planina"! Estonja je uspjela da se izbori za svoju autokefalnu crkvu jer ju je (do okupacije od strane SSSR) i imala. Sto nije slucaj sa ove tri drzave koje su vec vjekovima u ruskim okovima, Da paradoks bude veci Kijevska crkva (Ukrajinska) je starija od Moskovske (Ruske). Ali tada nije bilo nacija tj. ni Rusa ni Ukrajinaca (u etnickom smislu). Pa n...

|24.11.2011. 19:16:22 Војин Николајевич

Kijevska crkva (Ukrajinska) je starija od Moskovske (Ruske). Ali tada nije bilo nacija tj. ni Rusa ni Ukrajinaca (u etnickom smislu). Pa n...
Данило,
није постојала Кијевска црква већ Кијевска митрополија која је у саставу Константинопољског патријархата била пет вјекова. Нешто сте, очигледно, побркали.
Опет, Естонија није православна држава па сте констатовали да има своју аутокефалну цркву, иако су православни вјерници у њој, ако нисте знали, искључиво Руси. Друга руска Црква? Не, она није аутокефална већ аутономна, и то ви не знате. Треба ми десет коментара да вам демантујем све грешке које сте написали само у једном?!

|02.12.2011. 01:40:43 Montenegrin

znaci li to vojine da i mi treba da budemo pod jurisdikcijom srpske crkve?
mene ne pada napamet tako nesto. stvorio sam najzad svoju drzavu pa hocu u njoj i moju Crnogorsku crkvu. kome ona ne treba eto mu srpska ili ruska, a niko mu ne brani koju mu je najmilije da izabere

|23.11.2011. 20:49:53 Pai Mei - 1

O moj Cosovicu! Pa jesi li ti ikad u zivotu procitao i jednu jedinu knjigu o istoriji ranoga Hriscanstva ili o ranohriscanskoj arhitekturi? Je li ti poznata istorija Rimskoga carstva, pa Vizantije, jesi li cuo za termin Pentarhija, znas li gdje su bile granice Istoka i Zapada, znas li o kojim vjekovima je rijec?
Govoris o rimokatolickoj crkvi na Zlatici, a sam postavljas link na video u kom se kaze da je crkva iz V vijeka! Odakle rimokatolici u V vijeku tamo? To je bilo prije no sto su i Sloveni dosli na Balkan! Cijem je uticaju ovo podrucje tada pripadalo, molim te da pogledas na mapi - posto ti volis da ostavljas linkove, evo ti jedan:
\
|24.11.2011. 19:15:35 Војин Николајевич

Anonimus: Vecina pravoslavne Ukrajine je pod svojom (nepriznatom) pravoslavnom crkvom. Vecina Makedonije je pod svojom (nepriznatom) pravoslavnom crkvom. Jesi li se zapitao zasto se nepriznate crkve mnoze?

Не знате? У Македонији су црквена питања "рјешавали" комунисти. А у Украјини је процес започео митрополит Филарет који није изабран за патријарха Московског и цијеле Русије. Умјесто њега, за партијарха РПЦ је изабран Алексиј Други Ридигер, упокојени, сјајни патријарх из Прибалтике, те се десио раскол због ултимативне преамбициозности митрополита Филарета који је основао "своју украјинску цркву", а за њим и другу/трећу украјинску и митрополит Методије.

|24.11.2011. 20:39:57 Miroslav Ćosović - 1020. Duklja pripala rimskoj crkvi 1054. bio rasko

Pai Mei, Amfilohije je svoje pretenzije na Zlaticu, kako sam pokazao u tekstu, opravdao rečenicom, priča o dešavanjima poslije rascjepa 1054. godine:
"...s obzirom da je većina stanovništva u to vrijeme ostala vjerna pravoslavlju, drevne crkve koje su bile na zemlji gdje su živjeli pravoslavni." http://www.svetigora.com/node/3745
Kako to da je većina ostala vjerna pravoslavlju, ako je 1020. godine dakle 34 godine prije raskola, Duklji priznata jurisdikcija Rima! Tu jurisdikciju nije priznao neki car-mlakonja koji nije izlazio iz dvora u Carigradu, već je tu jurisdikciju priznao jedan od najmoćnijih vizantijskih careva u istoriji.
Pai Mei, da li Amfilohije svjesno govori neistinu, ili on ne zna za ove činjenice, što misliš?

|24.11.2011. 19:51:50 Pai Mei

Tacno, i potpuno je u pravu. Rekao je da je vecina stanovnista bila vjerna pravoslavlju, a ne da je Duklja pripala Carigradu. "U to vrijeme" je vrlo relativan pojam, sigurno nije mislio na 1 ili 5 godina nakon toga, tu se radi o vjekovima. Ali to najbolje da raspravis s vladikom Amfilohijem a ne sa mnom. Ja ti kazem, kao sto sam gore Danilu rekao - sredinom VI vijeka skoro cijela danasnja Grcka je pod jurisdikcijom Zapadne (Rimske) episkopije, pa ti ako ti basta podji u Grcku pa njima tamo objasni da ranohriscanske crkve na podrucju Grcke nisu pravoslavne no rimokatolicke.
I nisi mi rekao, polaze li Katolicka crkva pravo na crkvu na Zlatici? Ima li neka izjava ili dokument o tome (mislim na moderno vrijeme)? Ja nisam za to cuo, ali rekoh, mozda mi je promaklo, pa mi odgovori.

|25.11.2011. 00:53:09 Miroslav Ćosović

Pai Mei, znači većina je bila vjerna pravoslavlju, ali Duklja je bila pod jurisdikcijom Rima?!! Stefan Nemanja je u Duklji kršten u rimokatoličanstvu oko 1113. godine iako su mu roditelji bili vjerni pravoslavlju?!!
Vojislavljevići su bili katolici iako su bili "vjerni pravoslavlju".
Sveti Sava je 1219. zauzeo benediktinski manastir kod Tivta, iako su svi bili vjerni pravoslavlju?

Kako možeš i čime možeš dokazati da je "većina stanovništa ostala vjerna pravoslavlju"?
Možda navedeš pisanje Sekule i Tota Skilaćija kao istorijski izvor?

Pai Mei, moraš znati da se ja dopisujem sa tobom iz čiste zabave, ti pišeš iza nicka kao anonimus, te s toga bilo koju glupost možeš da napišeš, što te briga!

|25.11.2011. 13:36:51 Pai Mei

Dakle, Cosovicu, po starom dobrom obicaju se pravis blesav i odgovaras na moje komentare na isti nacin na koji pises tekstove, uhvatis se za jednu rijec, a kontekst ili zanemaris ili promijenis. To nije postena polemika. Ja sam ti naveo misljenja priznatih svjetskih strucnjaka (a nijedan nije Srbin) da je 1054. samo godina kada su se papa i patrijarh ekskomunicirali, a da je "na terenu" sizmi trebalo nekoliko decenija, pa mozda i cijeli vijek, da zazivi. Otud nije cudno sto je Nemanja krsten po latinski, pa presao u pravoslavlje, itd.
Medjutim, odbijas na prokomentarises bitnu cinjenicu, koju evo po treci put ponavljam, sto cemo sa Grckom koja je u VI vijeku bila skoro cijela pod Rimom, pa su starohriscanske crkve na njihovom tlu danas pravoslavne? I da li to znaci, tvojom logikom, da su Grci izvorno katolici? Molim te da to Grcima objasnis, ali se pazi posljedica...

|25.11.2011. 07:56:21 jovan

Uporedjivati danasnji status ranohriscanke crkve u Grckoj sa zlatickom u CG je cudno, ako nista drugo,

|25.11.2011. 12:12:06 Dzigi - Okupatorska?

SPC nije okupatorska crkva a potvrda je sto ima trista hiljada vjernika u Crnu Goru. Da se nijesi zaletio?
Odgovor

|25.11.2011. 12:54:11 Anonimus 666 - jovan i Dzigi

Trista hiljada prevarenih i nasilno prevedenih iz svoje CPC u SPC. Ovo je država CRNA GORA i po njoj je crkva nosila ime vjekovima. Ajde izvanjci utulite već jednom.
PS. Od tih trista hiljada je DVJESTA DEVEDESET i DEVET HILJADA ONIH ŠTO DOVODITE KAMIONIMA I AUTOBUSIMA po Crnoj Gori i ubjebujete ih da je to njihovo Sve Srpsko. Svaki ubjeđeni i prevedeni NIJE PRAVI VJERNIK gospodo Ristovi Rašani.
Kad ste toliko ubjeđeni u svoje vjerovanje "JUNACI" što se ne podpišete sa punim imenom i prezimenom kad polemišete sa gosp. Miroslav Ćosović. NE ZABORAVITE DA 90% posto Crnogoraca danas koji se pišu Srbi u CG-i preci su in bili primorani i nasilnički ubjeđeni u ono što nisu, a današnji su oni koji su se pripojili većini 90-tih da nebi dili napadani od Rista i Vožda a i radi posla po Srbiji.

|25.11.2011. 14:22:54 Dzigi

A ja na pricam sa Cosovicem no s tobom. Eto ti ta CPC pa se kiti s njome ja joj necu pric na deset kilometara jer je tvoja i vas nekoliko stotinjaka.
A mi sto mislis da smo prevarenii nasilno prevedeni moras da cijenis jer necemo da budemo kao ti i ti tvoji. ili da ti recem ako smo nasilno prevedeni ti nas vrcat neces jer mi ne idemo za takvijema.

|25.11.2011. 15:29:18 Dzigi

kada anonimuse od 666 vrnes u tvoju cPc muslimane i katolike tada nam se obrati na salter da ti kazemo da si morebit bijo u pravu. Bijo jere babi se snilo sto joj milo bilo.

|25.11.2011. 21:44:51 Maragun - Bog je jedan

Izgleda da je Srbima glavna stvar u njihovoj propagandi, ubjedit ostale vjere i nacije da je RUŽNO BIT Crnogorac, pravoslavni, musliman, katolik itd, ili da je ružno pisati se Crnogorac, Dukljanin, Hrvat, Bošnjak, Albanac i da im nije mjesto u CG-i. To je najodvratiji šovinizam koji vi Veliko Srbi potencirate i prosipate zarad POSRBLJAVANJA Crne Gore i drugih teritorija. Ta ruševina na Zlatici je više katolička nego Ristove i Džomićeve SP crkve, ZAT JER JE ISTINA da je nadod uz granicu Albanije pogotovo Piperi, Kuči, Crmičani, do Prokletija i sve do mora uključujući i Paštroviće do skoro bio katoličke vjere, (izuzev pojedinci), kraj 18 početak 19 vijeka. Zato gore kažem da je moto Vliko Srpske propagande ubjedit narod da je sramota bit KATOLIK, MUSLIMAN, CG PRAVOSLAVNI jer istina njima Veliko Srbima i SPC ne odgovara. Narode ne stidite se kojoj vjeri ste pripadali ili sad pripadate. Bog je jedan

|26.11.2011. 00:12:03 Војин Николајевич - Ко их је поправославио?

"JER JE ISTINA da je nadod uz granicu Albanije pogotovo Piperi, Kuči, Crmičani, do Prokletija i sve do mora uključujući i Paštroviće do skoro bio katoličke vjere, (izuzev pojedinci), kraj 18 početak 19 vijeka. "

Истина? Дајте изворе! До скоро? када је то скоро било?Ко их то преведе у православље крајем 18. и почетком 19. вијека и зашто? Да ли то можете објаснити, или сте у налету избацивања парола и флоскула довели себе у положај да то не знате објаснити?
Уједно, да ли вам је жао што и даље те групе нису католичке, и зашто вам је жао?

|26.11.2011. 13:29:52 Maragun - Paimei i Vojin

Ti svakome oćeš da kažeš ko je i što je a i sam ne znaš što si nego ti rekoše da si Srbin i tačka. Ja i ostali smo Dukljani-Crnogorci i od tog se ne stidimo a ponosni smo što nam ne smetaju ostale vjere i nacije i sa njima oćemo da živimo u dobrim odnosima. .... kao vi Velje Srbi pokušavate da te odnose pokvarite i nikako nikome ne date mira, ali vjerujemo da ste u manjini i da će to izdušit.
Vojin, ti filozofe treba da se naučiš živjet i poštovat različitost drugih nacija i vjera, vaše Veliko Srpstvo vam to ne dozvoljava. Eto to je žalosno, a ko je Crnogorac, pravoslavni, katolik, musliman to je najmanje važno. A da li su do kraja 18 i početkom 19 vijeka plemena koje navedoh sve to piše u arhivima CG. i crkvenim knjigama pa ako si pismen istražuj.


|26.11.2011. 13:28:27 Војин Николајевич

"Vojin, ti filozofe treba da se naučiš živjet i poštovat različitost drugih nacija i vjera, vaše Veliko Srpstvo vam to ne dozvoljava."
Ви сте овдје написали паролу.! Ја сам увијек поштовао различитости а ви сте остали на нивоу погрешног претпостављања. За почетак ме убиједите да не требам поштовати друге, па онда ме осуђујте што сте ме успјели убиједити да их не поштујем. Немате треће варијанте!
"A da li su do kraja 18 i početkom 19 vijeka plemena koje navedoh sve to piše u arhivima CG. i crkvenim knjigama pa ako si pismen istražuj."
Ко их је превео у католичанство крајем 18 вијека, Петровићи или Немањићи или Марија на Пркосима или Сава Ковачевић? Шта пише у архиви?

|26.11.2011. 12:49:38 Maragun

Vojine filozofe, sve mozeš da nađeš u bibliotekama, arhivima i u crkvenim knjigama po Crnoj Gori, premda u današnje vrijeme vrlo teško jer ste se vi Veliko Srbi potrudili da to sklonite i uništite, ti to dobro znaš jel da J... ...ć.

Pai, ti pokušavaš da budeš kulturan ali ta Veliko Srpska mržnja prema različitosti drugih je veća od tvog intelekta. Obojica, svako naše dokazivanje prave istorije i porjekla NAS U CG-i vama smet i iritira vas do ludila. Vaši dokazi su više bazirani na knjizi ERDELJANOVIĆA ispriča mu istoriju CG jedna baba. Oćemo li mi bit ovo ili ono ne interesuje vas, po onome ko bolje plati.

|26.11.2011. 00:12:39 Војин Николајевич

Izgleda da je Srbima glavna stvar ...
Да би се знало шта је Србима главна ствар треба питати а не претпостављати. Јер, ваша претпоставка "да Срби мисле" да је ружно бити припадник друге нације, или друге религије, не може бити поткријепљена аргументима јер их уопште немате. Ево, ја мислим да је нормално бити припадник било које нације, религије, али и не припадати било којој нацији или бити атеиста. Дакле, за мишљење се пита, а не одговара и претпоставља у име других, тим прије што ви очигледно имате анимозитате према тим другима.

|26.11.2011. 13:42:05 Војин Николајевич

"Ne dajem ni pet para za crkve. To je danas institucija u kojoj lezi moc kontrole nad masama."

Не мислим да је Црква институција која има моћ нада масама, нити има моћ над другим институцијама, као ни бизнисом, нити може промијенити социјални положај грађана ка бољему.
Елем, не само да Црква нема такву моћ, него ни народ нема моћ да одлучује о било чему јер је очигледно да је демократија систем са мноштвом рупа те је све могуће лако заобићи.
Уједно, не вјерујем да ће се икад поновити сценарио деведесетих, а основни разлог је тај што тзв. јастребови нису довољно убједљиви, нити превише паметни, а и могућност позитивних коментаторских реакција је немогуће цензурисати.

|26.11.2011. 14:35:23 Војин Николајевич - Да нисте вјекове испретурали?

Maragun: A da li su do kraja 18 i početkom 19 vijeka plemena koje navedoh ( od katolika postali pravoslavni) sve to piše u arhivima CG. i crkvenim knjigama. Vojine filozofe, sve mozeš da nađeš u bibliotekama, arhivima i u crkvenim knjigama po Crnoj Gori, premda u današnje vrijeme vrlo teško jer ste se vi Veliko Srbi potrudili da to sklonite i uništite...

Марагуне, па ако се то што тврдите налази у архивама које су уништене, како сте то могли прочитати из пепела? Дакле, од почетка до краја 18. вијека су Црном Гором управљали Петровићи. Крајем тог вијека је управљао Петар Први Петровић Његош! Да нисте побркали вјекове, због уништавања архива? Како су могли великосрби превести та племена у православље, када одавно, вјековима, Немањића више уопште није било?

|26.11.2011. 18:57:07 Maragun - Nema brkanja.

Ali vi kao uvijek zatrpavate istinu usmjeravajući u pogrešnom pravcu. U posljednjih 20 godina sve ste palili i razarali što nije po vašeme i vašoj lažnij istoriji gospodine Ruse Srpskog porijekla.
Čovjek koji je preko 50 godina je imao pristup knjigama, prije vaše devastacije u posljednjih dvadeset godina. Pa na kraju i Sarajevsku biblioteku ste namjerno zapalili da bi utrli trag Turskim zapisima koji vašoj istoriji nijesu poželjni. Nevolja je na vas velika i ja vas razumijem, ovo nije 1918 ili komunizam pa istinu o Turskoj raji treba da se krije iza Crnogorske slobode. Ovo dolje nijeste mogli uništit pa preporučujem, čitaj. http://www.pobjeda.me/2011/11/26/skrivena-strana-istorije-tragicna-ops ada-skadra/švedskog kapetana Erika Gustava af Edholma,

|26.11.2011. 19:11:39 Војин Николајевич

Марагуне, колико сам могао разумјети- основни узрок зашто не владате елементарним историјским подацима, неопходним да вам се не би дешавало да побркате чак и вјекове, састоји се у томе што је изгорела сарајевска Вијећница.
Иако, вјероватно, живите у Сарајеву, то није разлог да не владате компјутером и системима поиска информација, које су доступне чак и дјеци са маленим компјутерским знањем.
Знате, података о историји Црне Горе има колико желите, извора такође. Могли сте, рецимо,а да то умијете урадити, просто ући на сајт Библиотека Монтенегрина, те понешто прочитали и себе показали у знавенијем свјетлу. Претпостављам да, умјесто тога, ви прочитате понеки летак, те тако остајете ускраћени за додатне информације које би ваше коментаре учиниле колико- толико

|26.11.2011. 16:37:47 Војин Николоајевич

MARAGUN: "JER JE ISTINA da je nadod uz granicu Albanije pogotovo Piperi, Kuči, Crmičani, do Prokletija i sve do mora uključujući i Paštroviće do skoro bio katoličke vjere, (izuzev pojedinci), kraj 18 početak 19 vijeka. "

Марагуне, да вам помогнем...
Истина је да је дио народа у Црној Гори католичке вјероисповјести прешао у православље, али се то десило у вријеме када је Подловћенска Црна Гора, или Горња Зета, била у двовјековном турском ропству.. А Подловћенска Црна Гора је била у турском ропству, од 1499 до 1684 године. Ипак, честитам Марагуне, погријешили сте само за стотину педесет година. Знате, неки умију погријешити и три вијека.

|27.11.2011. 10:04:37 Miroslav Ćosović - Na 7 min i 24 sec LATINSKI krstovi na sarkofagu

Pogledajte video o crkvištu Zlatica, ovo je vrlo važno i zanimljivo.
Manastir su srušili Sloveni prije nekih 14 vjekova. U ovom ranohrišćanskom hramu pronađen je sarkofag. Na 7 min 24 sec đakon objašnjava da su na sarkofagu urezani latinski krstovi:
http://www.youtube.com/watch?v=osjin9KowRs
To je još jedan dobar dokaz da su i u vremenima ranog hrišćanstva Zlatica kao i provincija Prevalis bili pod jurisdikcijom Rima, a ne Carigrada. To je sve priznao vizantijski car Vasilije II 1020. godine. Sve u svemu ako Amfilohije Radović počne nešto tu da gradi, to je ništo drugo nego čupanje naših korijena. To je kulturocid nad Crnogorcima.

|27.11.2011. 12:09:51 Војин Николајевич - Културоцид?

И Беч је био по јурисдикцијом Ватикана, као и католички Храм у Нојлерхенфелду који је изграђен 1753 године. За поређење, он је изграђен стотину година прије него што су Подгорица и Никшић ослобођени од Турака.
Дакле, тај Храм није археолошки остатак, стар је преко два ипо вијека, нема везе са Словенима, никакве везе са православнима, претпостављам да у њему има много латинских натписа па ипак...
Бечки надбискуп Кристоф Шенборн је тај Храм поклонио, а Ватикан ових дана потврдио, Српској црквеној општини у Бечу. која броји око 150 000 вјерника. Да ли је тај поклон културоцид над Њемцима, Аустијанцима или католицима?

|27.11.2011. 15:52:12 Miroslav Ćosović

Војин Николајевич, tako SPC može napraviti crkvu i na Jelisejskim poljima ili na Pikadiliju u Londonu.
Ako krenu da vam je ruše samo kažete da vam, je katolička crkva poklonila jedan njen objekat u Beču i sve će vam biti dozvoljeno, zar ne?
|27.11.2011. 15:35:49 Војин Николајевич - Serbian Orthodox Church Saint Sava?
Господине Ћосовићу, мислили сте на цркву светог Саве у Лондону?
London - Serbian Orthodox Church- Serbian Orthodox Church Saint Sava - 89 Lancaster Road, London W11 1QQ, Црква Светог Саве сазидана је 1903 . године као англиканска црква посвећена Светом Колумби. Касније је преуређена за службу Српске православне Цркве. Освећење је извршено 1952. године. Чинодејствовао је владика Николај Велимировић . Видите, и њу нису Срби зидали, нити је то простор Охридске архиепископије. Да ли је у питању културоцид над англиканцима и Енглезима?


|27.11.2011. 17:00:00 Miroslav Ćosović

Znači ta srpska crkva u Londonu je napravljena na ostacima nekog episkopskog sjedišta iz vremena ranog hrišćanstva? Englezi su dozvolili da srpska crkva izgradi hram na tom mjestu?

|27.11.2011. 17:52:43 Војин Николајевич - Eglise Orthodoxe Serbe 23 rue du Simplon, 75018 P

А што се тиче Париза, господине Ћосовићу...
Crkva Svetog Save u Parizu nalazi se u samom centru veličanstvene francuske prestonice koju još nazivaju i grad svetlosti. Smeštena u ulici Simplon 23. Crkva Svetog Save u Parizu onakva kakva danas postoji sagrađena je 1984. godine na mestu na kome je nekada počivala neo-romanska protestantska crkva!
Можете замислити, на том мјесту је била протестантска црква.

|27.11.2011. 17:03:46 Miroslav Ćosović - Đe je jedan srpski pop, tu sve pripada Srbima, kaž

Aha, katolici su dozvolili da se na mjestu đe je bila protestantska crkva napravi srpska crkva.
Čudo jedno! Baš su katolici oduvijek poštovali sve što je protestantsko. Uglavnom vaša logika gospodine Nkolajeviču je - đe je jedna srpska crkva, tu je sve srpsko! Jel tako?

|27.11.2011. 19:37:00 Војин Николајевич

Опет сте погријешили са закључком, јер сте узели погрешну премису.
Наиме, нису католици у овом случају ништа дозвољавали, јер је то била протестантска црква у власништву протестаната.
У Бечу су католици предали свој Храм СПЦ.
Одакле вам идеја да су у Паризу католици предали у власништво СПЦ цркву која припада протестантима. Мислим, ви погрешно претпостављате да у Француској живе само католици, те да нема протестаната.
У ова три примјера сам вам показао да су по вољи и одлуци католика, протестаната и англиканаца три цркве предате СПЦ.
Опет причамо о теми коју сте наметнули, дакле куптуроциду.. Претпостављам да ви и у овоме видите тај тзв. културоцид.


|02.12.2011. 14:56:53 danilo stojanovic

Vojine Nikoljavecu: I crkva Sv. Save u Njujorku pripada danas SPC iako je originalno ta crkva pripadala Protestanstkoj crkvi. Nije nikakav problem kupiti stare ili napustene crkve po velikim gradovima svijeta.
Pitanje je sto nema crkve CPC u Beogradu?
Pitanje je koji bi narod dozvolio da se zidaju moderne crkve na kulturno-istorijskim spomenicima?
Pitanje je koji je bolesni mozak polozio zeljeznicke sine preko Duklje?
Ljudi koji ne postuju svoje kulturno-umjetnicko blago/naslijedje i dozvoljavaju strancima da ga kradu i raznose, da pregradjuju i preslikavaju originalne crkve i ne zasluzuju ni crkve, ni postovanje. I to je ono sto je zalosno. A to sto radi SPC je grubo krsenje zakona CG.

|27.11.2011. 19:22:05 Војин Николајевич

Нисте пажљиво читали, англиканска црква је прешла у власништво Српске паравославне цркве. Не ради се о археолошким остацима неке цркве, већ о цијелој и добро саграђеној цркви која је прешла од једне у власништво друге хришћанске цркве.

Дакле, прича је о културоциду, којег нема у овом случају.. Ви причате и тражите културоцид на сваком мјесту. Дакле, претпоствљам да је по вама и ово био културоцид.

|27.11.2011. 21:47:27 Војин Николајевич - "Епископ Николајевич"?!

Miroslav Ćosović: ":Znači ta srpska crkva u Londonu je napravljena na ostacima nekog episkopskog sjedišta iz vremena ranog hrišćanstva?
Господине Ћосовићу, колико вас могу разумјети- на местима гдје су некада били храмови хришћана из времена раног хришћанства, припадају управо њима, хришћанима из раног хришћанства.
Онда им припадају и земља, плацеви и све остало у ЦГ.
Позовите их да дођу и да предају надлежним органима захтјев за повраћај имовине и надокнаду штет.е!
Елем, ако ја, Војин Николајевич, прогласим себе ранохришћанином и оснујем НВО Ранохришћанска црква, да ли ме ви, као епископа, а сам бих себе тако прогласио, можете подржати у настојању да обновим тај Храм.

|27.11.2011. 23:42:24 Miroslav Ćosović - Kulturocid, nego što drugo?

Anglikanci i rimokatolička crkva poklanjaju svoje crkve jer nemaju ni svještenstva dovoljno, ni vjernika.
Amfilohiju Radoviću niko nije poklonio crkvište na Zlatici već on pokušava da ga otme, jednostavno rečeno.
Ako je Rimska crkva poklonila u Beču jednu crkvu, ta ista Rimska crkva se u Crnoj Gori buni zato što Amfilohije pokušava da devastira arheološki lokalitet na Zlatici.
Ne znam kako drugačije da tumačim pokušaj pretvaranja episkopije rimske provincije Prevalis u svetosavski manastir osim kao kulturocid.
Arheološki lokalitet na kojem se nalazi sarkofag sa latinskim krstovima treba da bude pretvoren u neku pseudo-Ravanicu ili pseudo-Studenicu?
Pogledajte, na 7 min 24 sec SPC đakon objašnjava da su na sarkofagu urezani latinski krstovi:
http://www.youtube.com/watch?v=osjin9KowRs

|28.11.2011. 19:46:48 Војин Николајевич

Господине Ћосовићу, пажљиво сам погледао инсерт са .youtube.
Ви сте говорили о крстовима на саркофагу? Колико сам разумио тамо се на саркофагу налази неколико крстова. Осим латинског, којег сте примјетили, су присутни и шестокраки крст у кругу, али и равнокраки крст у кругу, што нисте примјетили.
Да ли нам можете објаснити присуство ова два друга крста, и њихов смисао? И уопште, из којег вијека датира саркофаг? Црквиште датира из петог вијека, када је Црква била јединствена. А ви тврдите да је она једнозначно католичка?
Погледајте још једном дати прилог, тамо се спомиње да је Тролистна црква подигнута на темељима још старије цркве. Да сте ви живјели у том времену, претпостављам да то не бисте

Господине Ћосовићу, рекли сте да не би жељели да се на мјесту гдје је била црква сагради псеудо- Раваница или псеудо- Студеница. Па, добро, који црквени стил у архитектури преферирате? Да ли имате претпоставке у каквом су стилу биле направљене цркве на Златици?
Изволите, предложите...
Иначе, био сам у Назарету прије пар година. На темељима пет старих цркви које су грађене и рушене у историји, а међу њим су биле по једна из византијског и крсташког периода, подигнута је католичка Црква Благовијести и освећена 1969г.. Да сте ви били у прилици да одлучујете,

|28.11.2011. 23:21:04 Bobo - Etnofiletizam

G.Grubač , zašto su na crkvi sv.Vladimira koje se gradi u Baru i hramu u Podgorici , postavljeni ogromni krstovi sa ocilima (4S) , to jeste tradicija "Ravanice i Studenice" , ali Crne Gore nije , taj znak 4S je došao sa aneksijom ove države , zbog toga znaka se pucalo na Cetinje , toga znaka nema ni na jednoj crkvi koju su zidali naši preci , ili naši vladari Crnojevići i Petrovići , zar niko da ne razmišlja hoće li to iziritirati pravoslavne Crnogorce ?
Ili je namjera drugačija , namjenjena budućim generacijama , sve u svemu primjećujem da puno pišete o crkvi i našoj Mitropoliji , ali o etnofiletizamu (nacionalizmu) u Mitropoliji ni slova ne zabilježiste , eto ja Vam ne vjerujem da nijeste primjetili taj jeres a ćutite o njemu .

|28.11.2011. 23:54:05 Pai Mei

Tih ocila ima i po Grckoj, njihovo znacenje je davno prepricano i objasnjeno. Taj kome to smeta onda nece ici u crkve ni po Grckoj ni Maloj Aziji, ni Palestini...
Etnofiletizam je ono sto zagovara Cosovic - jedna drzava/nacija, jedna crkva.

|29.11.2011. 01:24:19 Pai Mei

Gospodin Vojin je previse demokratican i osjetljiv na tudja osjecanja, ja nisam, pa rekoh da i ja odgovorim. Dakle, teza "jedna nacija/drzava = jedna crkva" je ono sto se naziva etnofiletizmom. Ako Cosovica niko drugi nije prepoznao kao etnofiletistu sem ja, onda to nazalost govori da samo ja znam sta je etnofiletizam. Sto se krstova tice, tebi smetaju, a meni ne smetaju i sta sad? Dzomic pjeva sto mu se pjeva na privatnoj slavi i niko mu to ne smije zabraniti. Rajo ima takodje svoja misljenja i niko mu to ne moze zabraniti. Vladika Amfilohije je u Argentini, tamo je bio u provinciji Cako, posjetio koloniju La Montenegrina, slikao se ispred crnogorske zastave, odrzao pomen osnivacima kolonije i ostalim tamosnjim Crnogorcima koji su sad pokojni, itd, sve to imas na sajtu Svetigore, pa to niko ne pominje niti prenosi. Vladika je i Crnogorac i Srbin, ovo drugo ne moze biti bez prvoga i ne uklapa se u uske kalupe u koje bise neki da ga stave.

|28.11.2011. 22:55:43 Војин Николајевич

Поштовани Бобо, овај пут је тема сасвим друга. Наиме, ради се о теми која говори о културоциду у смислу навођења аутора текста. Дакако, као и формама и суштинама хришћанства везаним за црквиште на Златици. Могуће је да неки други пут разговарамо о теми коју сте жељели запођети.
Ипак, када сам последњи пут био у Храму у Подгорици, на њему су биле двије заставе, она о којој ви говорите, као и крсташ барјак. Ако се нешто у међувремену промијенило, претпостављам да је неко наљутио црквене великодостојнике.

|29.11.2011. 01:26:17 Bobo

G.Vojine , čudi me da nijeste zapazili da je Svetosavski nacionalizam u Mitropoliji upravo uzrok svih grdnih dešavanja i tekstova vezanih za našu crkvu , pa time i ovoga teksta uvaženog g.Ćosovića .
Nijesam spominjao zastave , već krstove na crkvama u Baru i Podgorici , na kojima se nalaze ocila 4S , a to i jeste kulturocid u odnosu na naslijeđe Crnojevića i Petrovića , a nama koji se Crnogorcima nacionalno osjećamo se šalje grdna poruka , zašto ? O tome se uporno ćuti ?

|29.11.2011. 18:01:08 Војин Николајевич

"... već krstove na crkvama u Baru i Podgorici , na kojima se nalaze ocila 4S,..."
Господине Бобо, ако вам смета крст са оцилима предлажем вам да га не примјећујте, као што г. Ћосовић на саркофагу на Златици на примјећује два крста који нису латинское форме. Или их просто игноришите, као што, на примјер, велики дио грађана Црне Горе игнорише химну, заставу, грб, репрезентацију... Дакле, у Црној Гори је игнорисање постао стил, тренд, форма живљења, јер се нико не жели ни са ким договарати. Ето, и грб Црне Горе није никада био жут, а сада јесте.

|29.11.2011. 21:54:54 Bobo

"јер се нико не жели ни са ким договарати"
Gospodine Grubač , tačno tako , eto upravo ste svojim riječima demonstrirali koliki su nam demokratski kapaciteti , bitno je "da komšiji crkne krava" .
Vaše ili nečije drugo , političko/nacionalno opredeljenje , kao i način na koji će to isticati , je u okviru građanskih prava i sloboda , ali reći da dio vjernika naše "nadnacionalne" , "Mitropoliju svih pravoslavaca" iz naše države , "ignoriše" svetosavski nacionalizam izražen u raznim vidovima , od grba Srbije u Nikšićkom manastiru pa do ocila na krstovima , je veoma uvrijedljivo za dobar dio vjernika , to nije poenta jevanđelja , kao ni Vaše doskočice i ćutanje o nečem što nas dijeli , a što je još Carigradskom saboru 1872 g. osuđeno kao jeres . Ali shvatam vas , Vi ste ipak dio toga .

|30.11.2011. 21:41:54 Војин Николајевич

Bobo :"...je veoma uvrijedljivo za dobar dio vjernika..."

Господине Бобо, када су усвајани државни симболи Црне Горе, дневник "Побједа" је објавио анкету гдје те симболе не подржава нити четрдесет одсто грађана. Желим вас питати, колико процената правослaвних вјерника у Црној Гори дијели исто мишљење с вама, по питању крста са оцилима? Ако се већина не слаже с вама, шта предлажете?

|30.11.2011. 22:57:44 Bobo - Etnofiletizam ??

G.Grubač , nijesam očekivao od Vas da "miješate babe i žabe" , ko još može praviti paralelu između državne vlasti koje se mogu mijenjati na svakim izborima , i univerzalne hrišćanske crkve i njenih vrijednosti koje traju , sa više varijacija , evo 2012 godina , to ste nešto pobrkali g.Vojine , te dvije stvari nijesu za poređenje .
Ako se ikad promjeni ova vlast , nova skupštinska većina može običnim zakonom promjeniti državne simbole , ali na etnofiletizam iz naše Mitropolije se ovozemaljskim zakonima ne može se uticati , a Vi lijepo do u detalje znate i đe se koja crkva po Parizu nalazi , ali o ovom jeresu ni riječi da kažete , nego nevješto , kao naš Pai , prebacate temu na nebitne stvari rebusnim podpitanjima "šta bi bilo kad bi bilo"?

|30.11.2011. 23:29:56 Војин Николајевич

Bobo: "Ako se ikad promjeni ova vlast , nova skupštinska većina može običnim zakonom promjeniti državne simbole"
Поштовани Бобо, требали сте читати нови Устав Црне Горе који ја знам скоро у цјелости у битним детаљима, скоро у било које доба ноћи, па чак и рано јутром, око, рецимо, четири сата. Није тачно да је потребна скупштинска већина, већ скупштинске двије трећина. Али, и то је мало...
Потом је потребан, као коначна потврда која даје легитимност, референдум гдје није потребно да прогласа за промјену коју је потврдило двије трећине Скупштине, 55 одсто грађана него више. Колико више, да ли знате, или не знате?

|30.11.2011. 23:03:11 Bobo - ?????

Gospodine Grubač , vjerujem vam da "recimo , oko 4 sata ujutro Vi u cijelosti poznajete Ustav Crne Gore" , ali to nije tema o kojoj razgovaramo , Vi pravite paralelu između ovozemaljskih parlamentarnih manjina i većina koji su promjenjivi , i hrišćanskih vrijednosti koje su univerzalne 2000 godina ? E pa ja u Bibliji nijesam našao da je propisan odnos manjine i većine , niti da se neka od 10 zapovjedi može mjenjati promjenom odnosa manjine i većine , nije to Ustav , stvarno Vojine vi se to malo šalite ?
Uporno skrećete temu sa etnofiletizma koji se propovjeda iz naše Mitropolije na neke političke teme , pa ja shvatam da takvo stanje Vama trenutno ideološki odgovara , te da su moji napori uzaludni , pa Vas pozdravljam i želim svako dobro ,

|30.11.2011. 22:31:01 Bobo

"Ако се већина не слаже с вама, шта предлажете"
Gospodine Grubač , nije moje da "predlažem" kleru šta da radi , niti da istražujem "procente za i protiv ", samo opominjem da crkva bude crkva , da u njoj nema "jelina ni judeja" , a to nije pitanje "manjine i većine" , nego univerzalnih hrišćanskih vrijednosti koji su zapisane u Bibliji , i ništa više .

|29.11.2011. 02:26:49 Miroslav Ćosović -

Da stvori lažnu sliku, privid Vladika Amfilohije je zahtjev za Zlaticom utemeljio na prevarnoj tvrdnji, svjesno iznoseći lažnu priču o tome kako je poslije 1054. većina ostala "vjerna pravoslavlju". NJegova jedina namjera je da na mjestu Zlatice izgradi neku pseudo-Ravanicu, pa kad je izgradi da se hvali kako je tu bilo prvo episkopsko sjedište još u Prevalisu. Оn računa, kad izgradi pseudo-Ravanicu s vremenom će da se stvori vizuelni utisak da je pravoslavlje oduvijek tu bilo. I zaista puno prostog naroda bi tako i mislilo a većina naroda kod nas još dugo će biti vrlo prosta i neobrazovana.
Zato će Amfilohije dobiti još jedan poen od svojih nalogodavaca u Beogradu, zbog uspješnog čupanja korijena Crnogoraca. Sve što sam iznio, sami Amfilohije zna bolje od mene, zato i hoće da zatire rimokatoličke korijene Crnogoraca. Jednostavno njegova namjera je da napravi kulturocid.

|29.11.2011. 18:04:39 Војин Николајевич

Sve što sam iznio, sami Amfilohije zna bolje od mene, zato i hoće da zatire rimokatoličke korijene Crnogoraca.
Господине Ћосовићу,
римокатолички корјени су давно нестали. Дакле, нема више тих корјена. Као што су ти корјени код 900 милиона некадашњих католика, а данашњих протестаната, такође нестали те их нема више. Исто као и хришћански корјени данашњих вјерника исламске вјероисповијети који су нестали.
Римокатолички тзв. корјени у дијелу Црне Горе су нестали не вољом митрополита Амфилохија, већ аутохтоних владара овога простора, прије много вјекова, као што је био Балша Трећи који је одлучио да државна религија његове државе буде православље .

|29.11.2011. 02:35:09 Miroslav Ćosović

Ima li neko da misli da Amfilohije Radović ne zna, i nije čitao dvije povelje cara Vasilija II Bugaroubice iz kojih se vidi da Ohridska arhiepiskopija nema nadležnost nad Dukljom/Zetom?

Znamo da Amfilohije vrijedno podiže i obnavlja manastire u kojima žive po 1 ili 2 monaha, Ja se ne razumijem nešto u istorijat monaštva ali ne znam da je ikada iko u istoriji crkve podizao manastire zarad 2 monaha. Uloži 1 milion eura i u manastiru mu žive 2 monaha???
Ako ima neki monah potrebu da bude baš na Zlatici neka ide u neku pećinu u blizini, neka se tamo podvizava i moli Bogu do iznemoglosti.

Dakle gospodine Vojine, kao i obično, ne radi se ni o čem drugom nego o Amfilohijevoj životnoj misiji, koja se zove - kidanje bića Crnogoraca.

|29.11.2011. 13:57:39 Pai Mei

A bice Crnogoraca seze do V vijeka, kad je i podignuta crkva na Zlatici? "Rimokatolicki korijeni Crnogoraca" u vrijeme kad se ni Sloveni nisu doselili na Balkan? Svaka cast. Uostalom, taj dio oko Zlatice do prije 150 godina nije ni bio Crna Gora, tako da to nema veze s Crnogorcima.
Za jednoga ili dva monaha, nije bitno, ako ih danas ima dvojica, sjutra ce ih biti deset, za 20 godina mozda stotinu. Kao sto si vidio u onom prilogu na Zlatici vec zivi monahinja, istina u prikolici, ali sto je tu je. Cinjenica je da je Zlatici episkopsko sjediste univerzalne hriscanske crkve, da se nalazi na danas dominantno pravoslavnom podrucju i pravoslavci hoce i da je obnove. A ja ti garantujem da dok vladika Amfilohije nije pokrenuo ovu pricu, niko od vas nije ni znao sta se tamo nalazi. Nego nije problem u toj crkvi, nego u konstantnom opstruiranju i blacenju Pravoslavne crkve.

|30.11.2011. 09:56:39 Miroslav Ćosović - Dinamit ili buldožer rezultat isti

Gospodine Vojine, tačno je da su ti korijeni davno nestali, mada ne i sasvim. Ima u barskom kraju i u Boki rimokatolika koji nikada nijesu mijenjali vjeru. Jednom kad su postali vjernici rimske crkve, nikada više nijesu bili vjernicim neke druge crkve.
Ja ne mislim da trebamo da ubijamo uništavamo sjećanje na vjeru naših predaka. Na primjer talibani su prije 10 godina dinamitom uništavali sjećanje na vjeru naših predaka:
http://www.youtube.com/watch?v=7ndwNgeYMQU A SPC hoće buldožerom da uradi isto na Zlatici!

|30.11.2011. 21:41:22 Војин Николајевич

Miroslav Ćosović: "Ja ne mislim da trebamo da ubijamo uništavamo sjećanje na vjeru naših predaka. "

Господине Ћосовићу, мислим да не постоји човјек који може апсолутно доказати да његови преци нису, или јесу, промијенили неки вид хришћанске религије. Те тзв. "вјера наших предака која је била другачија" се не може апсолутно доказати. Тим прије, она нема баш никаквог значаја код оних људи који су православни вјерници. Донекле има код атеиста, али атеисти су сасјекли не само бивше, од прије многобројних вјекова, већ и дојучерашње вјерске коријене. Ако сте ви атеиста, тада вам пређашњи религиозни коријени немају неки значај осим у историјском домену. У суштинском, религиозном, они немају значај.

|01.12.2011. 02:49:21 Miroslav Ćosović - "Ne može se apsolutno dokazati"?!
Gospodine Vojine, kažete:

"мислим да не постоји човјек који може апсолутно доказати да његови преци нису, или јесу, промијенили неки вид хришћанске религије. Те тзв. "вјера наших предака која је била другачија" се не може апсолутно доказати."

Ovim hoćete reći da treba odbaciti istorijsku nauku? Ja mislim da (uglavnom) istorijska nauka je ta koja može sačuvati sjećanje, jer ono što je zapisano - toga se sjećamo.
Ako treba odbacititi istorisjku nauku, što predlažete? Da umjesto nje nam o prošlosti pričaju isključivo Amfilohije i njegovi svještenici?


|02.12.2011. 19:14:39 Војин Николајевич

Miroslav Ćosović: "Ovim hoćete reći da treba odbaciti istorijsku nauku? Ja mislim da (uglavnom) istorijska nauka je ta koja može sačuvati sjećanje, jer ono što je zapisano - toga se sjećamo."

Господине Ћосовићу, с обзиром на то да има превише тих тзв. истина, то би било логично да се историчари потакмиче те да се приближе у некој релативној истини. Дакако, потребна је и мултидисциплинарност, јер поред историјских факата треба да се реално оцијене миграције, огромне, које су увијек постојале, те да се и то урачуна приликом оцјене одређених питања.
Сјећање не сматрам дијелом историјске науке, већ то одвајам. Зато што се можемо сјећати само онога што смо прошли или прочитали, а не оно што нам се налази изван личног искуства.

|03.12.2011. 10:22:49 Miroslav Ćosović - Gornji tekst je pokazao jednu jedinu istinu

Ciitiram: "Господине Ћосовићу, с обзиром на то да има превише тих тзв. истина,"
Moj tekst ne razmatra razne istine ili razne događaje, Ovaj moj tekst razmatra samo istorijat crkvišta (manastira) Zlatica. Druga istina osim ove koju sam iznio u tekstu, ne postoji.
Crkva na Zlatici je uvijek bila pod jurisdikcijom Rima, to sam dokazao, ne postoji nikakav kontradokaz. Da postoji neki kontradokaz neko bi ga ovdje iznio.
Karta koju su nacrtali akademici SANU o jurisdikciji Ohridske arhiepiskopije iz 1020. godine, je potpuno jasna, kao što je samim tim jasno da i prije raskola 1054. pravoslavlje nije imalo jurisdikciju nad našom zemljom.
|01.12.2011. 02:55:55 Miroslav Ćosović - Baš danas slična stvar je objavljena
Baš danas je objavljena vijest: "Hajduk Split na kalendaru izbrisao grb sa petokrakom"
Znači rukovodstvo Hajduka pokušava da ubije jedan segment pamćenja. Znamo da je Dalmacija vrlo desno danas, međutim glavni dalmatinski list ovako piše, vrlo su ljuti:
"Nakon ove budalaštine čoveku zdrave pameti ostaje da se zapita: Šta vam je, gospodo, naredni potez? Odricanje od svih stotinak trofeja ostvarenih pod tom istom zvijezdom, možda?! Tragikomičan potez, ko god stoji iza njega”, ističe se u tekstu Slobodne Dalmacije

|30.11.2011. 21:41:33 Војин Николајевич

Miroslav Ćosović: "Gospodine Vojine, tačno je da su ti korijeni davno nestali, mada ne i sasvim. Ima u barskom kraju i u Boki rimokatolika koji nikada nijesu mijenjali vjeru."

Да ли је немијењање вјере неки квалитет? Прецизније, да ли су неквалитетни они чији су преци промијенили вјеру?
Елем, римокатилици у Бару су ипак у историји промијенили вјеру- јер је хришћанство новијег датума у односу на, рецимо, паганске словенске, романске или германске религије. Прецизније, предхришћанске религије.

|01.12.2011. 09:58:35 danilo stojanovic

@Pai Mei - "Hvala Bogu sto sam Srbin i sto s vama takvima nemam nikakve veze".
Da li ste svijesni sto ste izjavili? Ovo je klasicna rasisiticka/faisejska izjava koja razotkriva tu vasu strastvenu odbranu SPC i njenih "prava" na CG. Vi mrzite sve "nesrbe". Odgovorite mi: Sto to cini Srbe posebnim od drugih ljudi? Posto ste "ucevan cojak" objasnite mi "ljepotu srpstva". Odmah cu se prepisati ako je biti Srbin bolje i vece od biti - COVJEK!!!


|01.12.2011. 14:04:23 Pai Mei

Klasicna podmetacina, g-dine Danilo! "Hvala Bogu sto sam Srbin i nemam veze s vama takvima" vi prevodite u "Ja mrzim sve nesrbe"! To apsolutno nije tacno i razocaran sam sto vidim da se i vi takvim maherskim manipulacijama bavite. Maragun, kome je izjava upucena, se deklarisao kao "Dukljanin-Crnogorac", na najdovratniji moguci nacin komentarise Srbe, pravoslavnoga vladiku crnogorskoga i svestenstvo Mitropolije. Dakle, mrzi, vara, podmece. I naravno, hvala Bogu sto nemam veze s tim, a ako biti Crnogorac znaci biti kao on, onda opet, hvala Bogu sto sam Srbin a ne Crnogorac!
Jos jedna Vasa manipulacija - Vi se ne deklarisete kao covjek, nego kao zakleti Crnogorac i napadac svega srpskoga u Crnoj Gori. Covjek nije jednako Crnogorac. Covjek se postaje drugacije a ne ovime sto Vi i ostale Vase kolege, poput Maraguna, radite.

|02.12.2011. 19:13:58 Војин Николајевич

Господине Стојановићу,
уопште не знам ко је г. Pei Mei, а пријатеље и другове не бирам по политичкој основи, чак их не знајући. Можда ви то радите, али се то на мене не може пресликати. Не сјећам се да сам вас оптуживао као што сте написали, али сам сигурно увијек на ваше коментаре реаговао логично и без увриједа, Ту је главни проблем био ваша једностраност коју нисте могли логички оправдати, а не мржња и сличне трице и кучине од негативних емоција које ме не интересују. Тако ме емоције засноване на нелогичности код вас не занимају, као нити код других, већ само нелогичност.

|03.12.2011. 13:09:07 danilo stojanovic - "Cista logika je unistenje duha" Antoine de Sain
Gospodine Vojine Nikolajevicu, kada sam rekao "vas prijatelj" mislio sam na nacionalnu pripadnost. Naravno, ne poznajem nijednu anonimnu osobu sa ovih portala - pa ni g. Pei Mei-a. Zato se izvinjavam ako sam vas time povrijedio. Bilo mi je zadovoljstvo diskutovati sa vama jer ste iskreni u odbrani vasih stavova. I pristojan ste covjek. Sto se tice "jednostranosti" - mislim da bi oboje mogli biti podjednako optuzeni za taj "grijeh". No, ne mislim da sam jednostran (vjerovantno ni vi o sebi?). Samo branim ono u sto vjerujem. U okviru onoga sto znam. Ako me - dokazima - uvjerite da grijesim bicu spreman da to javno priznam i da se odreknem mojih "jednostranih" misljenja. Dakle, nasa borba misljenja moze da se nastavi - s uzajamnim postovanjem - i sa pravilima "fair-play" -a. A u svakoj nelogicnosti cesto ima odvise "logike" - to nam pokazuje g. Pei Mei.