Saturday, June 27, 2009

Izjave, maj - jun 2009.g.

Грубач: Бићете власт кад промјените приступ и руководство

subota, 27 jun 2009 09:11 IN4S

Предсједник Академске алтернативе Војин Грубач поручује да док не дође до радикалнијих промјена у дјеловању парламентарних опозиционих партија, освјежења у врху партија и напуштања поражавајуће неискрености према бирачима, нема смјене власти. Изјаву Војина Грубача, предсједника НВО Академска алтернатива преносимо у цјелости.

"Да би опозициони покрет у Црној Гори нарастао до мјере која обезбјеђује сигурну смјену садашње власти неопходно је да дође до радикалних промјена у политичком дјеловању три преостале парламентарне опозиционе партије.
Социјалистичка народна партија, Нова српска демократија и Покрет за промјене морају модификовати партијске програме, промовисати нове политичке идеје и што је могуће прије извршити озбиљне кадровске промјене и освјежења у врху својих странака да би придобили гласаче оних партија које су изгубиле парламентарни статус.

Свака помисао да ће гласачи потопљених партија гласати за ове три парламентарне опозиционе странке зато што “немају за кога друго“ апсолутно је погрешна, јер би масовни неизлазак на изборе био логичан одговор уцјенама таквог типа.

Ове три парламентарне опозиционе партије у политичкој еволуцији највише кочи недостатак политичке ширине и поражавајућа неискреност која и тако разочаране опозиционе гласаче у магновању претвара у апстиненте.

Уосталом, само постојање десетак ванпарламентарних партија које тврдоглаво и узалудно излазе на изборе и своје опозиционе гласове предају владајућој гарнитури представља доказ да СНП, НОВА и ПзП имају озбиљне пукотине у својим програмима и недопустиве промашаје у свом политичком дјеловању.

Управо њихови политички промашаји рађају те нове странке или одржавају у животу бесперспективне и умируће старе партије, које не могу прећи чак ни голи цензус.

Зато, уколико не дође до озбиљних промјена политици СНП, НСД и ПзП реално је очекивати да ће се само појачати хронично присутно безнађе код половине гласача Црне Горе који су опозиционо орјентисани и жељни да живе у држави елементарних грађанских слобода и једнаких могућности за све", стоји у саопштењу Академске алтернативе које је потписао предсједник те НВО, Војин Грубач.

........................................................................

Грубач: Вујановић са маргиналним политичким групама

četvrtak, 21 maj 2009 19:33 ИН4С

Посјета предсједника Црне Горе Филипа Вујановића Србији остала је примјећена као посјета са низом врло чудних и недопустивих политичких и протоколарних пропуста, наводи се у саопштењу Војина Грубача, предсједника Академске алтернативе. Умјесто да се састане са најистакнутијим представницима исељеника из Црне Горе, којих у Србији има јако много међу умјетницима, спортистима, универзитетским професорима, предсједник Црне Горе се одлучио за састанак са неким маргиналним црногорским политичким групама које представљају само пар хиљада исељеника. Црногорски предсједник чак није нашао за сходно да у Београду, па макар и протоколарно, обиђе гробове војсковође и сердара Јанка Вукотића, као и сликара Петра Лубарде, чиме би показао минимум уважавања према српском народу из Црне Горе, из којега ти велики људи потичу.
Такви неоправдани пропусти свједочанство су непостојања минималне политичке ширине, која се у нормалним околностима демонстрира чак и обичним, формално коректним односом према истакнутим људима у Србији који воде поријекло са ових простора. Ако је предсједник Вујановић одлучио да игнорише постојање око 260 хиљада црногорских исељеника у Србији, нема сумње да се ради о непријатном промашају, који на озбиљан начин ограничава могућност да он фактички, а не само формално, буде предсједник свих грађана Црне Горе. Зато је неопходно да господин Вујановић још једном преиспита своју посјету Србији, обрати пажњу на неоспорне грешке које су се десиле током те посјете и у својим следећим посјетама покуша избалансираношћу своје позиције доказати да је он предсједник не једног дијела, већ свих грађана Црне Горе", саопштио је Грубач.