Sunday, February 8, 2009

Za podgoricke Vijesti, reakcija nije objavljena

Odgovor Draganu Šocu, poslaniku NS

Uopšte mi nije jasno da g. Šoc može bilo kako logički odvojiti najave g. Mila Đukanovića o koalicionoj saradnji sa NS, i iste takve pozitivne signale koje šalje vrh NS, od aktuelnog kvazispektakla oko državljanstva g.Popovića. I uopste, čudno je da g. Šoc ne zna osnovnu činjenicu da ne postoji nikakva šansa da crnogorski građani koji uzmu državljanstvo Srbije ostanu bez njega, osim u slučaju da neznaveno ili politikantski poput g. Popovića taj dokument pošalju crnogorskom MUP-u. Zato sve ovo i liči na politički propagandni dil DPS i NS, gdje predsjednik NS dobija status ugrozenog mučenika, a da to nije, a DPS jos jednom informativno prekida opasni duh saradnje glavnih opozicionih partija, koji je demonstriran poslednjih dana.
Da bi sve to bilo prožeto nijansom groteske, pojavljuje se plačuća SDP, koja moli na koljenima g. Popovića da “ostane u svojoj državi”. Zato pretpostavljamo da će poslije odluke g. Popovića “da ostane u svojoj državi”, g. Krivokapić i g. Konjević sa suzama u očima ispratiti na avion za Beograd g. Popovića, da bi mu na aerodromu “Nikola Tesla” visoka delegacija Srbije sa osmjehom uručila novi dokument o prijemu u državljanstvo Srbije. Dakle, ne postoji nikakva zloba prema uvaženoj NS, već potreba da se jednom krajnje neukusnom perfomansu g. Popovića i koalicije DPS-SDP da odrednica nekonstuktivnosti i političke netalentovanosti.
Vojin Grubač, predsjednik NVO Akademska alternativa


..........................................................................................

Podgoricki dnevnik Vijesti, o7.02.09.g.

Šoć: Grubač je zloban

Funkcioner NS Dragan Šoć optužio je predsjednika NVO Akademska alternativa Vojina Grubača da je zloban prema Narodnoj stranci i njenom lideru. Odgovarajući na Grubačeve tvrdnje da je priča oko Popovićevog državljanstva "politička lakrdija", Šoć je podsjetio da je Akademska alternativa promoter ideologije o Srbima kao nacionalnoj manjini u Crnoj Gori, suprotno politici NS.
"Javnosti je dobro poznato da je g. Popović javno saopštio da je uzeo državljanstvo Republike Srbije, u vrijeme kada politički favoriti g. Grubača nijesu imali petlje da to urade, a kamoli da objave. Naprotiv, oni koji su obećavali građanima Crne Gore državljanstvo Srbije, garantujući im da neće ostati bez crnogorskog državljanstva, danas ponosno mašu diplomatskim pasošima nezavisne Crne Gore", tvrdi Šoć.
Regujući na Grubačeve tvrdnje da je istupio iz NS, Šoć je kazao da "zloba g. Grubača prelazi u ordinarnu laž" i da neće biti poslanik, ali da ostaje stranački funkcioner.
"Jasno i glasno, na srpskom jeziku, saopštio sam da moje povlačenje iz politike znači samo da se neću više profesionalno baviti politikom, odnosno da neću biti poslanik
.

....................................................

podgoricki dnevnik Vijesti, 06.02.09.g.

Grubač sumnja na lakrdiju

Predsjednik NVO Akademska alternativa Vojin Grubač rekao je Vijestima da je cijela priča o Popovićevom državljanstvu vulgarna politička lakrdija u organizaciji čelnika DPS-SDP i "ugroženog" predsjednika NS. "Povod ovog iznenadnog egzibicionizma možda se nalazi u razlozima pregovora Popovića sa DPS zbog kojih je, u javnosti cijenjeni, poslanik Dragan Šoc istupio iz Narodne stranke. Grubač je Popoviću poručio "da se s osmjehom odrekne državljanstva Srbije, a poslije par dana opet stane u red za isto državljanstvo - jer će ga lako dobiti za pet minuta". "U protivnom, ako mu je ovo maksimalni domet političke kreacije najbolje bi bilo da je on, umjesto Šoca, napustio političku scenu", tvrdi Grubač.

Monday, February 2, 2009

Izjave, februar 2009.g.

Izjava za javnost poslata 22.02.2009.g. - neobjavljena od strane medija

Izvinite se profesorici Mirjani Kuljak

Uopšte nas ne iznenađuje najava Medijskog pula DPS da će, poslije nadljudske borbe sa šakalima, ogorčeno produžiti bitku protiv štetnih glodara- štakora, miševa i mišolikih glodara kroz proces tzv. političke deratizacije. Ipak, obavezni smo primjetiti da gospoda iz DPS ne znaju osnovnu naučnu istinu da borbu protiv poznatih štetnih glodara niko da sada nije mogao dobiti, bez obzira što oni izazivaju instiktivni strah kod plašljivih covjekolikih politickih stvorenja.
Nema dvojbe da je cjelokupnoj javnosti Crne Gore od neprocjenjive važnosti svaki stav profesorice Mirjane Kuljak, za razliku od naručenog stava raznih prorežimskih intelektualaca i analitičara. Upravo zato, NVO Akademska alternativa poziva DPS da se javno izvini vrhunskom intelektualcu gospodji Mirjani Kuljak, prihvatajuci fakt da je ona jedna od bitnijih ličnosti u javnosti Crne Gore. Tim izvinjenjem bi DPS pokazao da ipak ima civilizacijske snage da se suoči sa svojim čudnovatim zabludama o slobodnim ljudima kao nekakvom obliku štetnih glodara. A medijskom pulu DPS preporučujemo da predoci fakte o eventualnoj povezanosti pripadnika organizovanog kriminala sa određenim važnim državnim funkcionerima Crne Gore.


Vojin Grubac, predsjednik NVO Akademska alternativa

........................................................

Izjava Vojina Grubača, predsjednika NVO Akademska alternativa

GRUBAČ: VLADAJUĆE PARTIJE DPS I SDP GRUBO PREKRŠILE ODREDBE USTAVA CG

Autor: Bnet Press ( http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=31341 )

Objavljeno: 02. February 2009. 09:02:32

NVO Akademska alternative će svakoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori, i njihovim predstavničkim nacionalnim Savjetima, dati apsolutnu i bezrezervnu javnu podršku u ostvarenju Ustavog prava na proporcionalnu zastupljenost u državnim organima i službama, ne samo po broju, već i po kvalitetu činovnickih i ostalih radnih mjesta.
Zato preporučujemo, i smatramo neophodnim, da se svi formirani Nacionalni savjeti u Crnoj Gori što prije sastanu, i oforme zajednički obavezujući dokument koji će se dati na potpis svim učesnicima narednih parlamentarnih izbora.
Tim dokumentom bi se sve partije, pred delegacijom svih Nacionalnih savjeta, pojedinačno obavezale da će u roku od godinu dana po završetku izbora nacionalnu strukturu činovnika državne administracije Crne Gore dovesti u sklad sa normama Ustava.
Zadnjim Izvještajem ombudsmana Šefka Crnovršanina je potvrđeno da su vladajuće partije DPS i SDP grubo prekršile te odredbe Ustava, jer je u sedam ministarstava u Vladi Crne Gore zaposleno Srba i Bošnjaka šest put manje nego što Ustav nalaže, Hrvata i Albanaca tri puta manje, a Muslimana dva puta manje nego što to diktira Ustavna obaveza.
Potpis na taj dokument od strane opozicionih partija je više nego neophodan, jer će njihova spremnost da uvažavaju norme Ustava o obaveznoj proporcionalnoj zastupljenosti svakog naroda u državnim službama i ministarstvima Vlade Crne Gore, dati dodatnu uvjerenost građanima da će eventualna smjena vlasti na narednim izborima donijeti puno poštovanje Ustavnih prava svakog naroda ponaosob.
Mišljenja smo da bi u taj dokument morala ući klauzula o neprihvatljivosti političke trgovine i manipulacije nacionalnim i ljudskim pravima između politickih partija u Crnoj Gori, jer su ta prava garantovana Ustavom, tako da se njima ne smije trgovati na nezakonitoj političkoj berzi jer ne živimo u robovskom društvu. NVO Akademska alternativa smatra da je upravo predizborni period pravo vrijeme da objedinjeni nacionalni Savjeti u Crnoj Gori pokažu političarima zube, da ih natjeraju i prinude da se napokon ispoštuje princip proporcionalne zastupljenosti svih naroda u državnoj upravi, izjavio je Vojin Grubač, predsjednik NVO Akademske alternative.