Wednesday, April 23, 2008

KAKO ZGROZITI JAVNOST: Ulica ruza i sjekire

Crna Gora je prostor gdje je nehumano obracanje prema zivotinjama, ili svirepi obracuni izmedju ljudi oblik perfomansa sa dokazivanjem sile. U igri su razna oruzja, alati, kamenje, flase, ali je sjekira uvijek bila neki poseban simbol.

Dogadjaj prvi-
Mjesto dogadjaja: Podgorica, Ulica ruza i Ulica AVNOJ-a
Ucesnici: Rifat A. Jasavić (34) iz Podgorice, Vladimir G. Šunjević (41) iz Skadra
Vrijeme dogadjaja: Noć između 8. i 9. maja 2005
Oruzje: Jedna sjekira
Povrede: Vladimir Šušnjević zadobio potres mozga, nagnječenje lijeve polovine čela, te krvni podliv. Jasavić zadobio potres mozga i nagnječenja tjemena glave.
Sudjenje zavrseno: 21. aprila 2008.g.. Akteri su osudjeni na nekoliko mjeseci zatvora.
Razvoj dogadjaja: Jasavić je naoružan, sa sjekirom u ruci, došao u dvorište kuće okrivljenog Šunjevića u Ulici ruža. Kada je on izašao iz kuće, Jasavić ga je snažno udario po glavi sjekirom, nakon čega je pobjegao Ulicom AVNOJ-a. Nakon toga, Šunjević je potrčao za napadačem i dohvatio sjekiru koja je prethodno ispala Jasaviću. Šunjević je potom sjekirom snažno udario Jasavića po glavi, ali je ovaj uspio da mu oduzme oružje. Jasavić je zatim sa sjekirom pobjegao u borovu šumu na Ćemovskom polju u blizini hotela Lovćen gdje su ga pronašli službenici MUP-a.

Dogadjaj drugi-


Mjesto dogadjaja: Niksic, dvoriste vrtica "Sunce".
Ucesnici: Necovjek i krava.
Vrijeme dogadjaja: Proljece 1971.godine.
Oruzje: Sjekira, pistolj, noz.
Svjedoci i ocevidci: Kompletno naselja Humci i djeca iz vrtica.
Komentari dogadjaja: Jadna ona, Pi nesoja, Eeee mucenice, E vidji sta joj radi, Nesretna ona, Oci mu ispale, Sta to radis- sram te i stid bilo, Vece je govedo od goveda...
Povrede: Slomljeni rogovi, ispalo oko, izresetana mecima, zaklana.
Predstavnici zakona: Nisu dolazili ili ucestvovali.
Sudjenje: Nije bilo.
Razvoj dogadjaja: Necovjek je doveo kravu u orgadjeno dvorista vrtica "Sunce", svezao za drvo, s namjerom da je zakolje. Prvim udarcem tupog dijela sjekire slomio joj je rog. Drugim udarcem je slomio drugi rog. Trecim udarcem je pogodio iznad oka i oko joj je ispalo, nakon cega se ona otrgla od drveta i pocela da skace po dvoristu. Izvukao je pistolj iza p'asa i poceo da puca za njom, a kada je sustigao ispalio joj je ostatak metaka iz sarzera u stomak, nakon cega je ona pala. Dotrcali su sausecnici da mu dodaju noz, poslije cega je krava bila likvidirana. Djeca i zene su plakale u vrticu i oko vrtica. Opsta mucnina na licima muskaraca. Dogadaj se godinama prepricavao.


Kada se svirepe scene dogadjaju pred ocima djece, niko, vjerovatno, ne razmislja o posledicama na psihu tih malih ljudi. Stresovi i traume su neizostavni produzetak takvih scena. Sta ce od njih biti sjutra, kada porastu?
Prvi divljacki dogadjaj, gdje su dva antiheroja jednom sjekirom, koja je prelazila iz ruke u ruku, jedan drugom nanosili udarce po glavi, kod vecine citalaca izaziva smjeh, tim prije sto se sve zavrsilo bez teskih poledica. Drugi dogadjaj, za razliku od prvog, ne moze da ne izazove ogorcenje. U sred dvorista vrtica demonstrirati svirepost nozem, sjekirom i pistoljem- i sve to pred ocima djece- prica je o nepatvorenom divljastvu provincijskih antiheroja.

No comments: